CARBURANȚII SE SCUMPESC. Tendința s-ar putea menține până la sfârșitul verii

17 jul 2023
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) afișează prețuri mai mari la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul intrării în vigoare a deciziei Arabiei Saudite de a prelungi o reducere a producției de petrol cu ​​un milion de barili pe zi, anunțată în iunie, de până cel puțin în luna august, explică Agenția.
 
Arabiei Saudite i s-a alăturat Rusia, care a declarat că în august Moscova va reduce livrările cu 500.000 de barili. Împreună, volumele acestea ar putea reprezenta aproximativ 1,5% din livrările globale.
 
Respectiv, bursele petroliere internaționale au reacționat prin creșterea prețurilor, fapt care generează aprecieri ale cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol și se reflectă în valoarea prețurilor la carburanți, Platts fiind cel mai important indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.
 
Prin urmare, comparativ cu indicatorii de la începutul lunii iulie, în cadrul ultimei sesiuni, cotațiile Platts au crescut cu circa 40 $/tona la benzină și cu 54 $/tona la motorină.
 
Preț benzină și motorină pentru 18 iulie

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 18.07.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
- 24,65 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+5 bani);
- 20,76 lei/litru - pentru motorina standard (+9 bani).
 
ANRE urmărește îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul extrem de transparent și garantează corectitudine maximă atât în perioadele de creștere a cotațiilor, cât și de descreștere ale acestora.
loading ...