CARE VA FI RECOLTA DE STRUGURI ȘI PREȚUL DIN ACEASTĂ TOAMNĂ? Problemele viticultorilor

23 aug 2023
Recolta de struguri din Republica Moldova în anul curent va fi cu aproximativ 10-20% mai mică decât anul trecut și va varia între 4-10 tone/ha de struguri. Detalii despre starea plantațiilor viticole și estimările producției globale de struguri în anul curent au fost discutate în cadrul Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”.
 
Urmare a cantităților mici de precipitații din anii 2022-2023 și pe fondul unor temperaturi extrem de ridicate din luna august, în plantațiile viticole se înregistrează stres hidric sever și moderat pentru plantele de viță-de-vie. În cazul în care se prelungesc condițiile meteo actuale, ar putea duce la o diminuare a recoltei de struguri cu aproximativ 25-50 mii tone față de anul trecut.
 
În prezent, starea fitosanitară a strugurilor este foarte bună și/sau bună, dar se păstrează riscul de afectare a strugurilor de Făinare și Putregaiul cenușiu. Conform prognozelor specialiștilor, recoltarea sporită a strugurilor pentru vin va începe în prima decadă a lunii septembrie.
 
Majorarea considerabilă a cheltuielilor pentru îngrijirea plantațiilor viticole în anul curent se datorează creșterii costurilor la inputuri (combustibil, pesticide, fertilizanți etc.). Pe de altă parte, procesatorii de struguri au afirmat că pierd competitivitatea pe piețele de desfacere și puterea de concurență cu produsele din alte țări din cauza măririi prețurilor la buteliile din sticlă, la resursele energetice și alte inputuri, care influențează direct prețul produsului finit din struguri.
 
Calculele preventive privind cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole în anul 2023, efectuate (de către ONVV) în baza datelor livrate de mai mulți viticultori, arată că prețul de cost al strugurilor (la o recoltă de cca 8,0 tone/ha) va constitui cca 6,5 lei/kg.
 
Urmare a situației precare atestate la vinării (urmare a războiului din Ucraina), membrii Consiliului pe produs al filierei vitivinicole au considerat oportun, ca prețurile orientative de achiziție al strugurilor de soiuri europene pentru vin să fie, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost al acestora, adică de cca 6,5 lei/kg. Recomandarea este ca pentru a stimula obținerea unei materii prime calitative, prețurile de achiziție să fie diferențiate în funcție de soi, destinația IGP și de calitatea strugurilor.
 
După vânzările problematice din anul 2022 (urmare a războiului din Ucraina), în primele 7 luni ale anului 2023, s-a exportat volumul de 71 mln. litri de vin, cu 34% mai mult decât în anul 2022, în valoare de 106 mln. USD. Totodată, s-a remarcat că, prețul mediu de export în 7 luni ale anului 2023 s-a mărit în medie cu 12% pentru vinurile liniștite îmbuteliate și cu 2% pentru vinurile liniștite în vrac.
 
Cu toate că stocurile la vinării sunt mari și lipsesc mijloacele financiare disponibile pentru a achiziționa strugurii la prețuri competitive, membrii Consiliului au venit cu propunerea către viticultori și vinificatori ca aceștia să coopereze mai strâns, în bază de contracte de lungă durată, să asigure achiziționarea tuturor strugurilor din sezonul de recoltare 2023, cu eșalonarea achitării și cu respectarea cerințelor expuse de către Consiliul pe produs privind prețurile de achiziție a strugurilor.  
loading ...