CÂT COSTĂ UN BRAD VIU ÎN ACEST AN. „Moldsilva” a pregătit peste 50 de mii de molizi

05 dec 2022
În cadrul Agenţiei „Moldsilva” au fost puse la punct ultimele detalii ce ţin de recoltarea pomilor de Crăciun şi comercializarea lor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pe parcursul lunii decembrie, „Moldsilva”, prin intermediul entităților silvice teritoriale, va propune pe piața internă 50,4 mii pomi de Crăciun. 45.100 din ei vor fi de specia molid, 5.300 sunt pini, iar suplimentar vor mai fi propuse și 6.100 de verticele (crenguțe). Înălțimea pomilor variază de la 1 până la 5 metri și mai mult.

Preţul mediu se cifrează la aproximativ 72 lei pentru un metru, dar poate fi şi mai mic dacă optaţi pentru un pom de 2-3 metri sau mai mult.

Pentru asigurarea solicitărilor curente 17 întreprinderi silvice ale Agenției „Moldsilva" sunt implicate la pregătirea pentru comercializare a pomilor de Crăciun, iar cele mai mari volume sunt disponibile la întreprinderile de la Strășeni, Hâncești, Călărași, Edineț, Nisporeni și Tighina.

Pomii de Crăciun vor fi eliberați angro direct de la  pepinierele entităților silvice, iar la bucată de la depozitele acestor întreprinderi (datele de contact ale entităţilor silvice teritoriale pe www.silvicultura.md).  

Agenţia „Moldsilva” reaminteşte că în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice,  ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.

Tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid şi pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic, informează „Moldsilva”.
loading ...