CÂTĂ APĂ TREBUIE SĂ CONSUME ANIMALELE PE TIMP DE CANICULĂ? Vezi recomandările ANSA

01 jul 2021
În contextu avertizării meteorologice (caniculă) emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, ANSA atenționează proprietarii/îngrijitorii de animale că trebuie să ia măsuri rezonabile de protecție a animalelor din proprietate, oferindu-le o furajare și adăpare corespunzătoare. Aceștia trebuie să verifice starea animalelor la intervale regulate şi să întreprindă măsuri corespunzătoare situației astfel încât să nu supună riscurilor inutile animalele. Necesitatea asigurării cu apă potabilă a animalelor este alimentată suplimentar de avertizarea meteorologică COD Galben de creșterea temperaturii aerului până la +33°C.

Astfel, dacă sunteți crescător de bovine, consumul zilnic de apă va fi de 115 litri/zi în cazul vacilor de lapte și 41 l/zi pentru cele care nu sunt în perioada de lactație. Purceii trebuie să bea între 2l/zi (cei înțărcați) și 20 l (pentru scroafe în perioada de lactație). Caii – de la 16, 5 l/zi până la 49 l (cei care cântăresc de la 650 kg). Ovinele – de la 4, 4 l/zi (mieii aflați la îngrășat) până la 10, 4 l în cazul oilor de lapte în lactație. Caprinele – de la 7, 7 l până la 13, 2l/zi (caprele în lactație). Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele directe ale soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele, aceste criterii fiind extrem de importante atunci când se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%.

Datorită precipitațiilor abundente din ultima perioadă, se atestă o creștere luxuriantă a vegetației, astfel persistă riscul ca aceasta să producă o serie de tulburări digestive animalelor. În acest context, se recomandă proprietarilor de animale suplimentar pășunatului să suplinească rația furajeră a animalelor cu furaje grosiere uscate (paie sau fân). Protecția animalelor pet imp de inundații În situaţia în care animalele de fermă sunt ţinute într-o zonă în care există risc de inundaţii, trebuie ca proprietarii şi îngrijitorii de animale să dispună de un plan pentru a proteja animalele, care să includă dar să nu fie limitat la locul în care vor fi mutate animalele în caz de inundaţie şi modalitatea de transport a acestora astfel încât să fie respectate condiţiile minime de protecţie și bunăstare pentru acestea.

Proprietarii/îngrijitorii de animale pot afla dacă zona în care cresc animale este încadrată pentru risc de inundaţie sau alte intemperii prin intermediul instiuţiilor competente, cum este cazul de faţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sau Serviiul Hidrometeorologic de Stat. La fel, recomandăm urmărirea comunicatelor oficiale care vizează riscurile de inundaţie, emise de autorități. În aceste zile se recomandă evitarea pășunatului sau cazarea animalelor și este contraindicată priponirea lor în imediata vecinătate a albiilor râurilor mari.
Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

CÂTĂ APĂ TREBUIE SĂ CONSUME ANIMALELE PE TIMP DE CANICULĂ? Vezi recomandările ANSA

CÂTĂ APĂ TREBUIE SĂ CONSUME ANIMALELE PE TIMP DE CANICULĂ? Vezi recomandările ANSA

CÂTĂ APĂ TREBUIE SĂ CONSUME ANIMALELE PE TIMP DE CANICULĂ? Vezi recomandările ANSA

loading ...