CE A RĂSPUNS DORIN RECEAN LA SOLICITĂRILE PROTESTATARILOR

20 sep 2024
Ieri, 19 septembrie, fermierii au ajuns cu protestele la instituțiile publice: Parlament, Președinție, Guvern. Aceștia solicită revizuirea legii speciale pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă și participarea la discuții cu oficialii din fruntea statului. Aleșii poporului nu au ieșit să discute cu protestatarii, în schimb, Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova, le-a răspuns printr-un mesaj scris în care menționează:

Citiți și: FERMIERII PROTESTEAZĂ LA GUVERN ȘI PARLAMENT 

Situația multor fermieri este foarte complicată de mulți ani, în acest an seceta și arșița au agravat problemele. Guvernul este alături de fiecare dată, tocmai de aceea îndemn fermierii să vină la masa de discuții, căci doar acolo se pot găsi soluții.
 
Vreau să fac unele precizări:
  • ▪️ fermierii au cerut compensarea pierderilor, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (100 de milioane de lei în iulie și alte 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție în septembrie)
  • ▪️fermierii au cerut lege specială pe modelul României - Parlamentul a votat legea specială pe modelul României
  • ▪️ fermierii au cerut reeșalonarea datoriilor - cadrul normativ a fost făcut pentru a permite ca fermierii să nu fie executați timp de 6 luni dacă nu-și pot onora datoriile
  • ▪️ fermierii acum cer să fie incluse și datoriile din alți ani, nu doar din acest an și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte - ceea ce înseamnă că întregul sistem se va nărui din cauza că nimeni nu-și plătește datoriile
  • ▪️ în ultimii 4 ani agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei - cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi.
 
Haideți să lucrăm împreună pentru a găsi soluții, dar, repet, acestea pot fi găsite doar prin dialog, la masa de discuții. Și vin cu un îndemn pentru toți - să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor.
 
Problemele serioase nu trebuie inflamate electoral, ci discutate și rezolvate. Putem schimba lucrurile doar prin muncă și implicare, scrie Dorin Recean.
 
Ieri, Ministerul Agriculturii a invitat producătorii agricoli la discuție în cadrul Consiliului Economic. Protestatarii au refuzat să participe la această ședință. Ei au venit astăzi, 20 septembrie, din nou în fața Președinției și solicită în continuare revizuirea legii ce prevede acordarea unui răgaz de achitare a datoriilor și creditelor pentru fermierii afectați de secetă.
 
Amintim că prevederile noii legi sunt: de aceste facilități vor beneficia doar agricultorii care are au culturi afectate în proporție de cel puțin 60%, iar suprafața totală afectată este de minimum 50%.
loading ...