CE ESTE MULCIUL ȘI LA CE ESTE UTIL ÎN GRĂDINĂ?

13 apr 2022
Termenul de mulci este folosit pentru a descrie o gamă largă de materiale utilizate pentru a acoperi suprafața solului din gradină cu scopul de a obține o serie de beneficii. Acesta ajută la reținerea umidității solului, previne creșterea buruienilor, previne eroziunea solului și menține pământul sănătos. Există atât de multe variante diferite de mulci.
Mulciul poate fi clasificat în doua tipuri: mulci organic si mulci anorganic.

Mulci organic: crengi uscate tocate, scoarță de copaci, ace de conifere, rumeguș sau așchii lemnoase, paie, frunze uscate, coji de nucă, știuleți de porumb mărunțiți, iarbă cosita etc.
Mulci anorganic: folii de mulcire din polietilenă (cunoscute și ca folii antiburuieni), pietriș de râu, marmură, granit sau alte roci concasate, sticlă sau alte materiale reciclate etc.
Unele țin mai bine umiditatea, în timp ce altele mențin solul sănătos. Tipul de mulci de care aveți nevoie poate varia foarte mult în funcție de scopul pe care îl aveți.
Folia de mulcire este folosită intens în legumicultură sau cultivarea căpșunelor.

O astfel de folie de mulcire se poate folosi însă și în amenajările peisagistice, așezând peste aceasta scoarță de copac sau piatră decorativă. Folia de mulcire va stopa creșterea buruienilor și evaporarea apei din sol și, în plus, va împiedica amestecarea în sol a mulciului decorativ.
Trebuie reținut că aceste folii de mulcire au perforații care permit infiltrarea apei de la precipitații sau irigații în sol precum și aerisirea solului.

Mulciul de cauciuc

Deși poate fi utilizat pentru creșterea plantelor, poate servi și ca material de pardoseală în aer liber. Mulciul de cauciuc este alcătuit din cauciuc din anvelope care au fost fie tăiate în pepite, fie cauciuc care a fost ras din anvelopele de semicamion înainte de a fi reșapate, care sunt numite șlefuiri. Deși nu sunt neapărat organice, ele servesc unor scopuri organice. De exemplu, mulciul de cauciuc are capacitatea unică de a izola solul de căldură în comparație cu mulciul din lemn. În plus, deoarece cauciucul este un material neporos, nu se pierde umiditatea pe măsură ce își face drum prin stratul de mulci în solul de dedesubt. În ceea ce privește utilizările care nu sunt în grădinărit, mulciul de cauciuc a câștigat un mare respect ca material potrivit pentru locurile de joacă. În loc să folosiți un mulci de lemn pe podeaua locului de joacă, se folosește adesea mulci de cauciuc, care poate face zona mai sigură pentru copiii care se joacă. Datorită elasticității asociate cauciucului, utilizarea acestui material pentru a sparge căderile este mai bună decât alte tipuri de pardoseli exterioare.

Beneficii: Fără pierderi de apă, Izolație bună, Elasticitate ridicată, Încetinește creșterea buruienilor, Rezistă până la 10 ani.
Dezavantaje: Nu îmbogățește solul, Poate conține substanțe chimice, Organic dacă este ars.

Mulciul de scoarță

Mulciul de scoarță, după cum sugerează și numele, provine din scoarța copacilor. Mai precis, este scoarța care a fost recoltată din diferite conifere, cum ar fi pini și brazi. Mulciul de scoarță este, cu siguranță, plăcut din punct de vedere estetic. Așchiile mari de scoarță atrag atenția destul de bine și au și câteva beneficii bune pentru creștere. De exemplu, nu permite umezelii să se evaporeze. De asemenea, pe măsură ce îmbătrânește, poate furniza nutrienți înapoi în sol. Cu siguranță, există unele dezavantaje care funcționează împotriva mulciului de scoarță. Este destul de ușor, așa că poate fi spulberat de vânt sau ploaie. În plus, poate fi oarecum fragil și predispus la așchiere.

Beneficii: Aspect estetic frumos, Conservează apa, Se descompune pentru nutrienți, Rezistă până la șapte ani.
Dezavantaje: Așchii, Poate fi ușor spulberat.

Mulciul din lemn de esență tare

Mulciul din lemn de esență tare este un produs foarte ieftin. Deoarece este alcătuit practic din deșeuri de la lucrările de tăiat copaci și lucruri vechi din lemn, găsirea materialului care a fost mărunțit în mulci poate fi la fel de simplă. În grădini și în alte situații de amenajare a teritoriului, așchii de lemn de esență tare pot fi folosite în jurul plantelor care nu necesită mult acid. Plantele care au nevoie de mai mult acid ar putea necesita un îngrășământ special care crește aciditatea în acest caz. Un dezavantaj al folosirii mulciului din lemn de esență tare este modul în care se schimbă de-a lungul anilor. Este predispus să devină gri după ceva timp, moment în care va trebui să fie greblat și răsucit. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu va fi atât de bun după doar câțiva ani.
Beneficii: Bun pentru plantele iubitoare de alcaline, Ieftin.

Dezavantaje: Devine gri, Rezistă doar până la doi ani, Nu este recomandat pentru plantele iubitoare de acizi.
 
 Sursa: Chimplant-Consulting

CE ESTE MULCIUL ȘI LA CE ESTE UTIL ÎN GRĂDINĂ?

CE ESTE MULCIUL ȘI LA CE ESTE UTIL ÎN GRĂDINĂ?

CE ESTE MULCIUL ȘI LA CE ESTE UTIL ÎN GRĂDINĂ?

loading ...