CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NISTRU? Savanții ecologiști bat din nou alarma

15 feb 2021

Râul Nistru a devenit din nou subiect de discuție printre savanții ecologiști. Vorba e că în ultima perioadă s-a înregistrat o scădere bruscă a nivelului apei, viteza cursului a scăzut, iar fluviul  se înnămolește pe alocuri. Situația respectivă a fost constatată în urma celei mai recente expediții, care a avut loc la începutul lui februarie la Naslavcea, și efectuată de un grup de cercetătoare ale Laboratorului de Hidrobiologie și Ecotoxicologie și Laboratorului de Ihtiologie și Acvacultură din cadrul Institutului de Zoologie.
Membrul corespondent, Elena Zubcov, doctor habilitat în biologie, profesor, șefa Laboratorului Hidrobiologie şi Ecotoxicologie al Institutului de Zoologie, a susținut recent, la Academia de Științe a Moldovei, Lecția publică „Studiul stării ecologice a ecosistemului fluviului Nistru”.
 
Evenimentul a fost consacrat unei probleme vitale pentru Republica Moldova: starea ecologică a fluviului Nistru în condițiile schimbării climatice, dar și impactului activității umane. 
Menționăm că problema Nistrului nu e de azi și nici de ieri. Este una veche. Savanții, ecologiștii au bătut alarma ani de-a rândul asupra riscului ca RM ar putea rămâne fără apă în Nistru, că se distruge ecosistemul fluviului etc.
Problemele sunt multiple - de la riscurile de ordin ecologic, schimbări climatice - până la pericolul pe care-l prezintă construcția unor staţii hidroelectrice sau extragerea nisipului și prundișului.
 

Sursa: jurnal.md
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CONDUCEREA MAIA LA DISCUȚII CU FERMIERII

21 jan 2022

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de RDCR

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NISTRU? Savanții ecologiști bat din nou alarma

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NISTRU? Savanții ecologiști bat din nou alarma

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NISTRU? Savanții ecologiști bat din nou alarma

loading ...