CE VA FI CU RECOLTA DE CEREALE DIN ANUL VIITOR? Vasile Mârzenco de la FNF susține că situația e alarmantă și...

24 nov 2021

Din cauza lipsei ploilor în toamna anului curent, recolta de cereale din anul viitor va scădea esențial, susține Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor. Vasile Mârzenco a precizat că, în condițiile în care au fost puține ploi în ultima perioadă, semințele de grîu, dar și alte semănături de toamnă încolțesc foarte greu, anunță AGROMEDIA cu referire la ipn.md.
 
„Am semănat în pământ uscat, practic fără umiditate, au fost două ploițe mici de tot care au pornit încolțirea grâului și răsare foarte greu grâul, deși în această perioadă el trebuia deja să se înfrățească, să fie covorul verde și des de pe câmp. Dintr-o sămânță trebuie să se dezvolte 5-6 tulpini sau spice, dar așa, dacă nu a fost umiditate la timp, grâul nu s-a înfrățit, nu s-a dezvoltat, dintr-o sămânță va fi un spic. Situația este alarmantă. Deși 2021 a fost un an cu recoltă de cereale foarte bună, și la porumb, și la floarea soarelui, există riscul ca recolta de grâne din anul viitor să fie compromisă din cauza lipsei de precipitații. Sunt afectate semănăturile, evident, recolta de cereale va scădea esențial”, a subliniat Vasile Mârzenco.
 
Potrivit directorului executiv al FNF, situația ar putea deveni și mai gravă dacă și la primăvară va fi secetă. Statul va trebui să întreprindă mai multe măsuri pentru a asigura securitatea alimentară a țării „Trebuie să facem rezerve de cereale ca să asigurăm țara cu grâu de panificație, să nu exportăm fără calcul. Și să ne gândim cum am putea sprijini agricultorii în asemenea situații. Trebuie să ne facem rezerve de grâu pentru următorii doi ani, cel puțin. Deși 2021 a fost cu o recoltă bogată de cereale, mijloacele pe care le-au agonisit agricultorii le cheltuiesc pentru procurarea îngrășămintelor, pieselor de schimb care s-au dublat la preț, dar a crescut și prețul la motorină. Astfel, agricultura ar putea ajunge în criză financiară în primăvara-vara anului viitor, înainte de recoltare”, a atenționat Vasile Mârzenco.
 
Situație alarmantă și la scară mondială
 
O astfel de situație în agricultură se înregistrează nu doar în Republica Moldova, spune directorul executiv al FNF. „Și la scară mondială, agricultura intră în dificultăți din punct de vedere al condițiilor climaterice, în unele părți nu plouă, iar în altele plouă excesiv. Ne avertizează și organismele internaționale că este posibilă o criză alimentară în timpul apropiat. De aceea trebuie să fim atenți cu circuitul cerealelor. Nu zic că trebuie interzis exportul, dar trebuie dublată cantitatea de grâu din rezerva statului, pentru a asigura siguranța alimentară a țării”, a menționat Vasile Mârzenco.
 
Viaceslav Grigorița, șef direcție la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a precizat că recoltarea culturilor cerealiere a început cu două-trei săptămâni mai târziu din cauza condițiilor climaterice, respectiv, și semănatul culturilor de toamnă, cum ar fi grâul, rapița și orzul, a demarat cu întârziere. 
 
„Precipitațiile căzute în ultimele luni nu sunt suficiente pentru a avea condiții optime de însămânțare, e umiditate insuficientă a solului și perioada semănatului este întârziată. Cu toate acestea, s-au însămânțat peste 55% din suprafețele preconizate cu grâu de toamnă. Nu este atât de mult, dar așa ani am mai avut, în 2019. Desigur, situația nu este cea mai bună la aceste semănături, în condiții de insuficiență a umidității, unele din ele au înrădăcinat, iar altele – nu. În funcție de precipitații, fermierii vor alege – fie vor însămânța suprafețele respective, care nu au germinat corespunzător, în perioada imediat următoare sau la primăvară. Sau, dacă este o evoluție bună, acestea vor fi menținute. Dar trebuie aplicată și irigarea pentru a asigura prinderea plantelor. Totodată, producătorii agricoli trebuie să aleagă adâncimea optimă a semănăturilor, în funcție de umiditatea solului”, a mai spus Viaceslav Grigorița.
 
Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează ploi pentru sâmbătă, duminică și luni, în zona de nord, și pentru marți, săptămâna viitoare, în centrul și sudul țării.    
 
Sursa:  https://www.ipn.md/ro/recolta-de-grane-din-anul-viitor-poate-fi-compromisa-7966_1086021.html
 
 
 
 

CE VA FI CU RECOLTA DE CEREALE DIN ANUL VIITOR? Vasile Mârzenco de la FNF susține că situația e alarmantă și...

CE VA FI CU RECOLTA DE CEREALE DIN ANUL VIITOR? Vasile Mârzenco de la FNF susține că situația e alarmantă și

CE VA FI CU RECOLTA DE CEREALE DIN ANUL VIITOR? Vasile Mârzenco de la FNF susține că situația e alarmantă și...

loading ...