CEA MAI IMPORTANTĂ PROBLEMĂ A SECTORULUI AGRICOL ESTE FINANȚAREA

17 nov 2021
Agricultura și Dezvoltarea Rurală au reprezentat o prioritate a programului de guvernare în cele 100 de zile. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a reușit, în perioada de referință, să realizeze o parte din obiectivele preconizate, altele, fiind în proces de definitivare sau de inițiere a modificărilor necesare.
Cea mai importantă problemă a sectorului agricol este finanțarea acestuia. MAIA consideră că majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) cu 435 mil. MDL va avea un impact semnificativ asupra sectorului. Un număr mai mare de producători agricoli vor beneficia de subvenții, mai multe afaceri vor fi modernizate, va fi dezvoltată infrastructura de producere și post-recoltă.

O altă reușită, cu impact major asupra vieții oamenilor de la sat, ține de deblocarea procesului de achitare integrală a subvențiilor restante din 2020 din contul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Astfel, fermierii care nu au primit la timp subvențiile post-investiționale pentru anul 2020 vor reuși să-și recupereze unele cheltuieli, să reinvestească în dezvoltarea sau modernizarea afacerii, crearea locurilor noi de muncă.

Pentru a fi mai aproape de interesul cetățenilor, la unele instituții subordonate MAIA se desfășoară procesul de reformare și eliberare a persoanelor implicate în scheme de corupție. Demararea reformelor la AIPA va influența utilizarea eficientă și conform destinației a banilor publici, acordarea echitabilă a subvențiilor. Procedura de reformare a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, de asemenea, va avea impact benefic asupra sectorului. În rezultat se va atinge un nivel înalt al siguranței alimentelor pe tot parcursul lanțului alimentar, de la producător până la consumator. Astfel,va fi atins obiectivul autorităților de a asigura bunăstarea cetățenilor. La fel, în perioada nominalizată au fost realizate și alte acțiuni care vor influența benefic viața oamenilor de la sat.

În ultimele 3 luni Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare prin intermediul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii a acordat fermierilor în cadrul programelor gestionate suport financiar fără dobândă în sumă de peste 120 milioane lei în scopul modernizării tehnicii agricole. Au fost realizate și alte obiective, care vor influența benefic situația fermierilor și a sectorului agroindustrial al țării.

Raportul integral îl puteți găsi aici: https://maia.gov.md/ro/content/rapoarte
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

FERMIERII INTERESAȚI DE REGULILE PRIVATIZĂRII TERENURILOR, instruiți în cadrul unui curs

02 dec 2021

OLEG TIRSINA, PEPINIERA VOINEȘTI: Anul acesta am exportat în premieră în Federația Rusă material săditor de nuc

02 dec 2021

TRAGEDIE LA CĂPRIANA: O fetiță de 3 ani a murit din cauza unui tractorist beat

02 dec 2021

LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI. Elevii vor produce uleiuri eterice. Cât costă proiectul

01 dec 2021

NOI OPORTUNITĂȚI ÎN COMERȚUL DINTRE R. MOLDOVA, UCRAINA ȘI UE. Ce prevede Amendamentul

01 dec 2021

CEA MAI IMPORTANTĂ PROBLEMĂ A SECTORULUI AGRICOL ESTE FINANȚAREA

CEA MAI IMPORTANTĂ PROBLEMĂ A SECTORULUI AGRICOL ESTE FINANȚAREA

CEA MAI IMPORTANTĂ PROBLEMĂ A SECTORULUI AGRICOL ESTE FINANȚAREA

loading ...