Evenimentul, aflat la cea de-a XXIX-a ediție, a fost organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Institutul Național de Inventică, reunind cercetători și inovatori din întreaga lume.
Echipa INCAAMV a fost apreciată pentru patru brevete de invenție cu aplicabilitate directă în agricultură și industria alimentară, primind și un premiu special din partea Asociației CorneliuGroup DEVA – ROMÂNIA pentru contribuția remarcabilă în cercetare și inovare.
Invențiile premiate includ:
- un proces de obținere a gustărilor din fructe cu conținut ridicat de compuși polifenolici bioactivi,
- soiul de struguri de masă Basarabia,
- un proces destinat introducerii în producție a scrofițelor de înlocuire,
- și un proces de sulfitare a produselor vinicole.
Recunoașterea obținută confirmă rolul activ al INCAAMV în valorificarea științei aplicate și susținerea progresului tehnologic în domenii-cheie pentru economia națională.
Evenimentul este o adevărată sărbătoare a creativității, reunind peste 160 de înregistrări de brevete și cereri de brevete până la proiecte de cercetare științifică și educaționale. Dimensiunea internațională a INVENTICA 2025 este incontestabilă, prin existența proiectelor cu parteneri din Austria și Bulgaria, alături de inventatori din Malaezia și Taiwan.