COD GALBEN DE GRINDINĂ. Risc de inundații. Cum va fi vremea în iulie?

03 jul 2023
Începem săptămâna cu vești mai puțin îmbucurătoare. Meteorologii au transmis Cod Galben de precipitații puternice cu grindină și vijelii. Potrivit sinopticienilor, în perioada 03.07.2023, ora 12.40-21.00, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat, averse puternice (15-25 l/m2 ) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 m/s. Fenomenul este valabil pe întreg teritoriul țării.

Risc de inundații

În baza prognozelor, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în data de 03 iulie este posibilă, izolat, formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de inundații locale.

În același timp, Codul Galben de Caniculă și Risc crescut de inundații, emis de meteorologi săptămâna trecută, rămâne în vigoare.Cum va fi vremea în iulie?

Potrivit analizelor meteorologice, luna iulie va fi una cu adevărat fierbinte, cu temperaturi peste media anuală. De asemenea, specialiștii spun că nivelul precipitațiilor, în cea de-a doua lună a acestei veri, se va menține aproape de medie.În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice, efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna iulie, pentru teritoriul Republicii se prevede următorul regim termic şi pluviometric:
  • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de  +20..+22°C); 
  • cantitatea precipitațiilor va fi apropiată  de mediile multianuale (norma fiind de 55-90 mm), informează SHS.
Aceste date sunt confirmate prin hărțile prognostice din diferite Centre de prognoze de lungă durată.
 
loading ...