COMBATEREA BOLILOR LA VĂRZOASE. Simptome, schema de tratament

01 aug 2022
Mana (Peronospora brassicae) 



Apare în toate fazele de dezvoltare ale plantelor și se manifestă prin apariția de pete mici de formă neregulată, de culoare verde-gălbui, care evoluează spre cenușiu-brun. Pe fața inferioară a frunzelor, în dreptul petelor apare un puf cenușiu, apoi petele se unesc determinând distrugerea frunzelor care putrezesc în condiții de vreme umedă.

Pătarea neagră a frunzelor (Alternaria brassicae)



Boala se poate manifesta în toate fazele de dezvoltare ale plantelor. În unele cazuri, primele simptome pot fi observate imediat după răsărire. Pe frunze, atacul se manifestă sub forma unor pete circulare sau elipsoidale de culoare brun-cenușie care pot să ajungă la 1 cm diametru sau mai mult. Frunzele atacate puternic se îngălbenesc și se usucă. Petele sunt înconjurate de o zona de țesut galben. Pe nervurile principale ale frunzelor, pe pețioluri și pe tulpini petele au o forma alungită, liniară și sunt dispuse longitudinal. La suprafața organelor atacate se observă apariția fructificațiilor ciupercii.

Hernia rădăcinilor de varză (Plasmodiophora brassicae)



Boala se manifestă prin piticirea plantelor, îngălbenirea frunzelor și ofilirea acestora. Plantele bolnave prezintă malformații, îngroșări exagerate localizate în regiunea bazală a tulpinii și, în special, pe rădăcini. La început, îngroșările sunt sub forma unor nodozități care mai târziu se transformă în umflături de dimensiuni mari, în special pe rădăcina principală. La plantare, se vor evita terenurile acide.

Tratament:

Pentru combaterea bolilor menționate mai sus, se recomandă un tratament folosind produse cu următoarele substanțe active:
  • Substanța activă tebuconazol
  • Substanța activă azoxistrobin + difenoconazol
  • Substanța activă mefenoxam+mancozeb
  • Substanța activă cimoxanil+famoxadon
Sunt produse sistemice care asigură protecția culturii timp de 10 -12 zile, în condiții climatice normale.

Pentru prevenirea și combaterea bolilor se va repeta tratamentul utilizând produse cu una din substanțele active:
  • Substanța activă metiram
  • Substanța activă mancozeb
  • Substanța activă fosetil de aluminiu
  • Substanța activă clorotalonil 
Sunt produse de contact eficiente în combaterea bolilor la varză.

Alte boli frecvent întâlnite în culturile de varză (mai ales atunci când nu s-au respectat măsurile de igienă culturală și o rotație corespunzătoare),sunt:

Nervațiunea frunzelor de varză (Xanthomonas campestris)



Pe frunzele plantelor infectate apar pete neregulate galbene în dreptul cărora nervurile sunt brunificate și înnegrite. Țesuturile din dreptul petelor devin pergamentoase subțiate și se usucă. Uneori, din cauza zonelor afectate, frunza devine asimetrică. Evoluția bolii pe timp secetos are loc prin putrezirea uscată a zonelor afectate și uscarea măduvei. Pe vreme ploioasă, boala evoluează rapid și pe țesuturile putrezite umed se fixează și alte ciuperci.

Putregaiul umed al cruciferelor (Erwinia carotovora)


Atacul se observă la locul prinderii frunzei de cocean, unde apare mai întâi un putregai umed, gălbui, care conține numeroase bacterii. În condiții de umiditate atmosferică ridicată, atacul cuprinde în întregime căpățâna transformând-o într-o masă de mucilagiu urât mirositoare.

Tratament:

Pentru combaterea acestor bacterioze sunt indicate următoarele produse:
  • Cupru – 0,3%   
  • Mancozeb – 0,2%   
  • Hidroxid de cupru + 50% cupru metalic – 0,4%
Pentru o bună aderență a soluției pe frunze, se va adăuga în soluția de stropit un adjuvant.

În ceea ce privește momentul aplicării, se vor efectua tratamente periodice în funcție de starea culturii și evoluția condițiilor climatice, până la formarea căpățânilor.

Alte recomandări:
  • Respectați măsurile pentru protecția familiilor de albine;
  • Respectați cu strictețe condițiile de depozitare, de manipulare și utilizare a produselor de protecția plantelor în exploatațiile agricole;
  • La realizarea amestecurilor se va verifica compatibilitatea pesticidelor;
  • Efectuați tratamentul pe timp liniștit, fără vânt;
  • Respectați normele de lucru cu produse de protecția plantelor și pe cele de securitate și protecția muncii;
  • Citiți cu atenție și respectați măsurile înscrise pe ambalajul produsului pe care îl utilizați.
Sursa: gazetadeagricultura.info
 
loading ...