CONFERINȚA NAȚIONALĂ A NUCICULTORILOR: Vom schimba optica prin care e privit acest sector. Vezi detalii

26 aug 2021
Peste 100 de producători de nuci din mai multe raioane ale țării au participat astăzi la Conferința Națională a Nucicultorilor din Moldova, organizată de Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova. La eveniment au mai fost prezenți ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, dl Viorel Gherciu, și președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.
 
Discuțiile s-au axat în special pe cele mai frecvente probleme din sectorul nucicultor. Solicitat de AGROMEDIA, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tirsină, ne-a declarat că oficialii au asistat la conferință mai mult decât de obicei și s-au implicat destul de activ în dialog.
 
„Toți vorbitorii au punctat necesitatea de a schimba puțin optica prin care e privită dezvoltarea sectorului. Până acum au fost foarte multe discuții sterile, azi însă în prezența unor oameni foarte concreți și foarte clar determinați să intervină cu niște instrumente certe de a ajuta sectorul s-a dat altă tonalitate. Am fost invitați la 3 septembrie în cadrul MAIA la o ședință la care vor fi stabilite direcțiile strategice pentru toate sectoarele agriculturii și noi vom merge cu ideile noastre. Partea bună e că persoanele care au participat la eveniment au înțeles că Asociația este o organizație unită, reprezentativă, nu e una privată, și vor trata cu seriozitate discuțiile noastre. Și mai este o chestie importantă în desfășurarea acestui eveniment care a fost destul de reușit - va duce la consolidarea imaginii Asociației. Sperăm să vină cât mai mulți oameni pentru ca greutatea pe care o reprezintă această structură să fie tot mai mare. De aici se nasc multe proiecte, la care statul va trebui doar să-și pună semnătura și ștampila, adică să fie implementate cu mai puține filtre”, ne-a relatat dl Tirsină.
 
Subsidii adaptate la investițiile din livezi
 
Potrivit lui, a fost trecută în revistă și majorarea subsidiilor, unul dintre cele mai acute subiecte. „E clar că acestea trebuie majorate, mai exact, adaptate la realitatea investiției efectuate în livezi. Dl Bolea a avut câteva intervenții pline de suflet, motivaționale, care au inspirat producătorii. Avem foarte mult de muncit și suntem pregătiți să facem față provocărilor solicitate de noile pieți de desfacere”, a mai subliniat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.
 
Alexandr Perjan, administrator EUROALUN SRL, prezent și el la Conferință, ne-a comunicat că alocuțiunea sa a fost despre sistemele de mecanizare, soiurile moderne pe piață și ideea de a înceta promovarea unor soiuri vechi și nerentabile. „Am expus abordarea alunului la 360o. S-a vorbit despre cooperare și consolidare, pentru că lumea noastră nu este învățați să lucreze împreună. Peste hotare fermierii au succes pentru că nu se luptă între ei, nu au format un cult din așa-zisa concurență.
Vom mai analiza obiectivele noastre și vom ține cont de cele discutate azi la Conferință”, ne-a spus dl Perjan.
 
De menționat că R. Moldova exportă anual peste 34 mii tone de nuci, destinațiile de bază fiind țările UE, iar plantațiile de nuc cresc cu 500 ha în fiecare an.


 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

NICI DEPUTAȚII NU MAI „ÎNGHIT” PREȚURILE MAJORATE: Radu Marian de la PAS a sesizat CC. Vezi ce a solicitat

18 jan 2022

CONFERINȚA NAȚIONALĂ A NUCICULTORILOR: Vom schimba optica prin care e privit acest sector. Vezi detalii

CONFERINȚA NAȚIONALĂ A NUCICULTORILOR: Vom schimba optica prin care e privit acest sector

Vezi detalii

CONFERINȚA NAȚIONALĂ A NUCICULTORILOR: Vom schimba optica prin care e privit acest sector. Vezi detalii

loading ...