CONFERINȚA NAȚIONALĂ A NUCICULTORILOR: Vom schimba optica prin care e privit acest sector. Vezi detalii

26 aug 2021
Peste 100 de producători de nuci din mai multe raioane ale țării au participat astăzi la Conferința Națională a Nucicultorilor din Moldova, organizată de Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova. La eveniment au mai fost prezenți ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, dl Viorel Gherciu, și președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.
 
Discuțiile s-au axat în special pe cele mai frecvente probleme din sectorul nucicultor. Solicitat de AGROMEDIA, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tirsină, ne-a declarat că oficialii au asistat la conferință mai mult decât de obicei și s-au implicat destul de activ în dialog.
 
„Toți vorbitorii au punctat necesitatea de a schimba puțin optica prin care e privită dezvoltarea sectorului. Până acum au fost foarte multe discuții sterile, azi însă în prezența unor oameni foarte concreți și foarte clar determinați să intervină cu niște instrumente certe de a ajuta sectorul s-a dat altă tonalitate. Am fost invitați la 3 septembrie în cadrul MAIA la o ședință la care vor fi stabilite direcțiile strategice pentru toate sectoarele agriculturii și noi vom merge cu ideile noastre. Partea bună e că persoanele care au participat la eveniment au înțeles că Asociația este o organizație unită, reprezentativă, nu e una privată, și vor trata cu seriozitate discuțiile noastre. Și mai este o chestie importantă în desfășurarea acestui eveniment care a fost destul de reușit - va duce la consolidarea imaginii Asociației. Sperăm să vină cât mai mulți oameni pentru ca greutatea pe care o reprezintă această structură să fie tot mai mare. De aici se nasc multe proiecte, la care statul va trebui doar să-și pună semnătura și ștampila, adică să fie implementate cu mai puține filtre”, ne-a relatat dl Tirsină.
 
Subsidii adaptate la investițiile din livezi
 
Potrivit lui, a fost trecută în revistă și majorarea subsidiilor, unul dintre cele mai acute subiecte. „E clar că acestea trebuie majorate, mai exact, adaptate la realitatea investiției efectuate în livezi. Dl Bolea a avut câteva intervenții pline de suflet, motivaționale, care au inspirat producătorii. Avem foarte mult de muncit și suntem pregătiți să facem față provocărilor solicitate de noile pieți de desfacere”, a mai subliniat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.
 
Alexandr Perjan, administrator EUROALUN SRL, prezent și el la Conferință, ne-a comunicat că alocuțiunea sa a fost despre sistemele de mecanizare, soiurile moderne pe piață și ideea de a înceta promovarea unor soiuri vechi și nerentabile. „Am expus abordarea alunului la 360o. S-a vorbit despre cooperare și consolidare, pentru că lumea noastră nu este învățați să lucreze împreună. Peste hotare fermierii au succes pentru că nu se luptă între ei, nu au format un cult din așa-zisa concurență.
Vom mai analiza obiectivele noastre și vom ține cont de cele discutate azi la Conferință”, ne-a spus dl Perjan.
 
De menționat că R. Moldova exportă anual peste 34 mii tone de nuci, destinațiile de bază fiind țările UE, iar plantațiile de nuc cresc cu 500 ha în fiecare an.


 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

CONFERINȚA NAȚIONALĂ A NUCICULTORILOR: Vom schimba optica prin care e privit acest sector. Vezi detalii

CONFERINȚA NAȚIONALĂ A NUCICULTORILOR: Vom schimba optica prin care e privit acest sector

Vezi detalii

CONFERINȚA NAȚIONALĂ A NUCICULTORILOR: Vom schimba optica prin care e privit acest sector. Vezi detalii

loading ...