Crăciunița - Reguli de îngrijire
Crăciunița are nevoie de lumină, cât mai multă, însă nu direct. Totodată, are nevoie de perioade lungi de întuneric. Ideal pentru ea sunt ferestrele așezate în zona de sud, astfel fiind evitate razele directe pe frunzele florii.Citește și: CRĂCIUNIȚA (POINSETTIA) SAU FLOAREA CRĂCIUNULUI: Sfaturi pentru îngrijire
Nu așezați planta lângă calorifere, pentru că se supraîncălzește și automat se îngălbenește prematur. Însă, nu o așezați nici în spații prea reci. Ideal pentru ea este o temperatură de 16 grade, însă și temperatura normală dintr-o casă (21-23 grade) este acceptabilă. O diferență de temperatură între zi și noapte este binevenită, prelungind perioada în care își păstrează culoarea de roșu aprins.
Nu vă alarmați dacă se îngălbenesc câteva frunze când aduceți floarea în casă sau când o primiți cadou. Crăciunița este o floare care se adaptează noilor condiții în care este crescută și își revine dacă are mediul corect.
Există o relație clară și direct proporțională între nivelul de lumină și durata de viață. Asigurați cât mai multă lumină indirectă Crăciuniței, iar floarea vă va răsplăti cu o durată de viață mai lungă.
Crăciunița – floare mai complicat de înmulțit
Crăciunița se poate înmulți, însă acest proces este mai complicat. Ca reguli generale, înmulțirea se face din butași tăiați în mijlocul primăverii. Aveți grijă să purtați mănuși, pentru că seva care se scurge din tulpina proaspăt tăiată este alergenă și poate afecta destul de dureros ochii și rănile superficiale. Totodată, seva conține o substanță de autoapărare contra bolilor, care blochează dezvoltarea butașilor, astfel că aceștia trebuie curățați bine înainte de plantare.Noi, personal, nu recomandăm înmulțirea Crăciuniței prin butași, deoarece această metodă este meticuloasă, are șanse reduse de reușită, iar planta nouă nu va fi la fel de sănătoasă și aspectoasă ca planta mamă. Totuși, dacă stăpâniți bine tehnicile horticole, puteți încerca.
Câte tipuri de Crăciuniță există?
Cea mai cunoscută Crăciuniță este cea roșie. Însă, chiar și pentru culoarea roșie, există multe nuanțe. Totodată, în prezent, prin tehnici de laborator, plantele sunt modificate genetic, astfel că pe piață au apărut numeroși hibrizi. În linii generale, discutăm despre trei culori distincte pentru Crăciuniță: Crăciunița Roz, Crăciunița Roșie și Crăciunița Albă.https://www.pepinierasibiu.ro/blog/craciunita-ingrijire-inmultire-tipuri.htmlSursa: Pepiniera Sibiu