CRĂCIUNIȚA (POINSETTIA) SAU FLOAREA CRĂCIUNULUI: Sfaturi pentru îngrijire

20 dec 2023
Crăciunița sau Floarea Crăciunului, Euphorbia pulcherrima, numită și Poinsettia, este floarea simbol a sărbătorilor de iarnă și este una dintre cele mai frumoase și colorate flori din sezonul rece.
 
Crăciunița nu are nevoie de îngrijiri speciale, ci doar de un spațiu cald și luminos. Pentru a rezista pe termen lung, Crăciunița nu trebuie expusă în bătaia soarelui vara, dar nici în curenți de aer rece. Însă, pe timp de iarnă, Crăciunița poate sta pe pervaz, iar expunerea la soare nu îi face niciun rău.

Cum udăm Crăciunița?

Această floare trebuie udată cu moderație, pentru a rezista pe termen lung. Este recomandat să uzi pământul doar atunci când vezi că la suprafață este uscat. Atenție, nu trebuie să fie uscat complet. Apa cu care uzi Crăciunița trebuie să fie la temperatura camerei, iar după udare, surplusul de apă care se strânge în farfuria ghiveciului, trebuie îndepărtat.
 

Cum îngrijim Crăciunița după ce i-au căzut frunzele colorate?

Dacă vrei ca și anul viitor să îți înflorească planta, atunci Crăciunița nu mai trebuie tăiată imediat după 1 septembrie. În primăvară, după ce trece iarna, Crăciunița intră în repaus, cel puțin două luni. Nu trebuie udată foarte des și nici nu are nevoie de îngrășământ în această perioadă. Însă, pentru a stimula creșterea noilor crenguțe, Crăciunița trebuie tunsă. Tulpinile se taie la dimensiunea de 20 cm.


 

Ce trebuie să faci pentru a înflori în fiecare an Crăciunița

Pentru a face Crăciunița să înflorească până de Crăciun este recomandat să începi acest proces în jurul datei de 1 octombrie. După această dată, Crăciunița trebuie să stea în întuneric pentru 14 ore continuu, în fiecare zi. Orice formă de lumină îi poate întrerupe procesul care formează frunzele colorate. Temperatura în care trebuie păstrată Crăciunița trebuie să fie între 20 și 25 de grade. În caz contrar, o temperatură mai mică ori mai mare poate împiedica procesul. Pe timp de zi, Crăciunița are nevoie între 6 și 8 ore de lumină puternică, dar nu direct soare.
 
Sursa: Libertatea 
 
 
loading ...