CRIZĂ ÎN SECTORUL AGRICOL MOLDOVENESC? Seceta, prețul fertilizanților și războiul din Ucraina au afectat acest domeniu

18 aug 2022
Moldova s-ar putea confrunta cu o criză în sectorul agricol. Este vorba, în special, de prețurile la produsele alimentare. Declarația a fost făcută de reprezentantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU în Republica Moldova, Raimund Jehle, în cadrul unui interviu oferit postului de televiziune jurnaltv.md.

Unul din factorii de impact asupra sectorului agricol din țara noastră, după cum susține reprezentantul FAO în Moldova, este războiul din Ucraina. În plus, seceta din ultimele luni a lovit la fel de puternic acest domeniu.

Mai mult, culturile de primăvară au fost afectate de creșterea bruscă a prețurilor la fertilizanți, fapt ce a generat probleme la culturile de grâu, porumb și soia. Raimund Jehle atenționează că și sezonul semănatului de toamnă va fi afectat de un deficit de aproximativ 25 de mii de tone de fertilizanți care, la fel, va avea consecințe serioase.

"Nu cred că Moldova este sub riscul foametei sau că se va confrunta cu foametea. Având în vedere ceea ce produce Moldova, dar și pierderile în ceea ce privește cultura porumbului, există suficiente produse alimentare disponibile pentru a asigura populația. Dar, evident, insecuritatea alimentară ține și de accesibilitate", a declarat  Raimund Jehle.

În ultimele luni, produsele alimentare s-au scumpit cu 36%, ceea ce înseamnă că unele vor deveni inaccesibile  pentru cetățeni din punct de vedere financiar. Astfel, populația săracă ar putea fi nevoită să treacă la alte produse, să își schimbe regimul alimentar pe unul mai puțin sănătos.

Un alt pericol este legat de agricultorii mici care vor fi cei mai afectați de lipsa nutrețurilor pentru animale și, respectiv, vor fi nevoiți să sacrifice animalele.

În acest sens, FAO a utilizat un mecanism de finanțare în valoare de 500 mii de dolari pentru a susține 3000 de familii de agricultori cu materiale pentru producție agricolă.

Raimund Jehle a declarat că Banca Mondială va oferi un nou împrumut Republicii Moldova, menit să îmbunătățească infrastructura de irigare, iar FAO este pregătită să ofere suport.
loading ...