CU 17% S-AU MAJORAT PREȚURILE LA PRODUSELE AGRICOLE. Vezi în articol care sunt acestea

08 nov 2021
Chiar dacă anul acesta vremea a fost favorabilă pentru creșterea produselor agricole, în ultima perioadă prețul acestora a crescut considerabil. Porumbul, grâul, orzul și floarea-soarelui se numără prin acestea. Biroul Naţional de Statistică înregistrează majorări semnificative ale preţurilor la o serie de materii prime folosite în industria alimentară, iar oamenii spun că simt din plin inflaţia pe propriul buzunar, transmite AGROMEDIA cu referire la Tvr Moldova.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele nouă luni ale anului, produsele vegetale s-au scumpit cu peste 17 la sută, iar cele animaliere cu aproape 20 la sută. Datele prezentate de BNS arată că ouăle s-au scumpit cu peste 33 la sută. Astăzi, la Piaţa Centrală din Chişinău, 10 ouă costau în jur de 24-25 de lei.

Totodată, fructele sămânțoase înregistrează o micșorare de 17 la sută. Printre alte produse agricole care s-au ieftinit se numără cartofii al căror preţ a scăzut cu 14 la sută şi secara care se vinde la un preţ mai mic cu 11 la sută.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată o creștere majoră a preţurilor şi la produsele vegetale cum ar fi: soia care se vinde cu 57% mai scumpă decât anul trecut. Floarea-soarelui s-a scumpit cu peste 30 la sută, fasolea şi orzul cu peste 20 la sută. Rapița care anul acesta are prețul dublu.

Banca Naţională a Moldovei a anunţat că se aşteaptă o creştere rapidă a inflaţiei până la 14 procente în prima jumătate a anului viitor. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a populaţiei va scădea. Altfel spus, cu aceeaşi bani vom putea cumpăra mai puţine produse. Specialiştii BNM spun că la nivel local, creşterea este generată de condiţiile climaterice, evoluţia situaţiei pandemice şi ajustarea tarifelor finale, care pot fi majorate nejustificat de agenţii economici.


Sursa: TVR Moldova

CU 17% S-AU MAJORAT PREȚURILE LA PRODUSELE AGRICOLE. Vezi în articol care sunt acestea

CU 17% S-AU MAJORAT PREȚURILE LA PRODUSELE AGRICOLE

Vezi în articol care sunt acestea

CU 17% S-AU MAJORAT PREȚURILE LA PRODUSELE AGRICOLE. Vezi în articol care sunt acestea

loading ...