Lavanda, salvia și isopul – sunt principalele culturi din categoria plante medicinale și aromatice care se cultivă în țara noastră. Deocamdată, antreprenori care să deschidă o afacere în acest domeniu sunt puțini, dar, potrivit președintelui Asociației Cultivatorilor de Plante Aromatice și Medicinale, Iurie Ușurelu, numărul acestora este în continuă creștere.
În țară, sunt în jur de 6, 7 întreprinderi mai mari care cresc plante medicinale și câțiva agricultori care le cultivă pe loturi foarte mici, între 0,5 și 2 hectare. Dar, odată cu includerea acestui segment al agriculturii în lista celor subvenționate de stat, sperăm că interesul fermierilor pentru ele va crește, a declarat pentru Agromedia, Iurie Ușurelu.
În acest an, au fost incluse în regulamentul de subvenționare, toate subdiviziunile cultivării plantelor medicinale și aromatice, inclusiv pre-recoltarea, recoltarea, post-recoltarea, procesarea, ambalarea.
Cea mai mare problemă a domeniului este lipsa forței de muncă. Aceste culturi, în primii ani de vegetație dau un profit mic, fiind plante multianuale. Dar, odată cu al doilea an, situația se schimbă radical. Valoarea adăugată la plantele medicinale este net superioară față de cea pe care o avem la culturile tradiționale. Important este să depășim cantitatea critică, cantitatea care să ne permită să ieșim pe piețele de desfacere. Atunci, Moldova va putea reveni la nivelul pe care l-a avut în anii 80, când plantele medicinale și aromatice erau pe primul loc în lista culturilor care generau profit din agricultură, menționează Iurie Ușurelu.
În ultimii doi ani, în jur de 20 de producători de la noi au decis să cultive lavandă. Anul următor, aceștia vor putea să-și culeagă roadele.
În ultimii ani, se atestă o creștere atât a suprafețelor cultivate, cât și a fermierilor care decid să planteze lavandă. La fel, a crescut și numărul de producători. Spre exemplu, din 35 de producători, membri ai Asociației Crescătorilor de Lavandă, o mare parte sunt începători, care și-au înființat plantațiile acum aproximativ 2 ani, a menționat Alexandru Bădărău, președintele Asociației Producătorilor de Lavandă.
Dacă vorbim despre lavandă, rata de profit este mai mare dacă fermierul comercializează produsul finit, adică uleiul esențial, menționează Alexandru Bădărău. Potrivit acestuia, în țara noastră, cantitatea de producție anuală de ulei esențial de lavandă depășește 30 de tone, iar în anii următor, va crește și mai mult.
Producătorii noștri de ulei esențial de lavandă au un produs de calitate înaltă, astfel, îl pot comercializa la un preț competitiv pe piață, făcând față concurenței. 99 la sută din producția de ulei esențial este exportat.
Lavanda este o plantație multianuală și roada se obține în anul 2, 3. Deci, planificarea pentru o astfel de afacere se face pe termen îndelungat. De exemplu, pandemia, apoi războiul au influențat negativ industria cosmetică, acolo unde este utilizat uleiul de lavandă. Respectiv, fermierii au întâmpinat anumite probleme, s-a înregistrat o stagnare a pieței. Dar! Acum este momentul oportun pentru a iniția o afacere în acest domeniu. De ce? În 2, 3 ani, situația se va redresa, vom iei din criză, exact în această perioadă se dezvoltă plantația de lavandă și la momentul potrivit, antreprenorul va ieși pe piață cu produsul său. Dacă fermierii fac calcule pe termen lung și ajung la concluzia că în 5 ani își vor recupera investiția, atunci pot investi într-o astfel de afacere, a declarat Alexandru Bădărău.
Potrivit specialiștilor, plantele medicinale și aromatice sunt mult mai rezistente la secetă și alte condiții climaterice nefavorabile. De asemenea, Moldova este amplasată într-o zonă geografică favorabilă pentru cultivarea acestora.