CUM FACEM RĂSAD DIN BUCHETELE DE CRIZANTEME? Sfaturi utile

12 sep 2023
Crizantemele, cunoscute drept „florile toamnei”, sunt adesea admirate pentru frumusețea lor. Pentru cei dornici să aducă această frumusețe în propriile grădini sau ghivece, există o metodă simplă și plină de satisfacții: obținerea răsadurilor din crizantemele primite în buchete.
 
Pentru a realiza această procedură de înmulțire a plantelor, puteți folosi tije de crizanteme cumpărate din florării sau primite ca dar. Pasul cu pas, procesul poate fi realizat în următorul mod.
 
Materiale necesare
  • Un fir de crizantemă
  • Foarfece
  • Pahar de plastic
  • Substrat pentru plante
  • Apă


Procedură
Preparare: Când achiziționați crizantemele, cereți ca florarul să nu taie frunzele inferioare. Aceasta va proteja mugurii care vor da naștere răsadurilor. Folosind cu atenție un foarfece ascuțit și sterilizat, îndepărtați frunzele de pe tulpina firului de crizantemă. Tăiați frunzele aproape de tulpină, lăsând cioturi mici de codițe. Tăiați apoi tulpina în bucăți, fiecare cu un mugur. Dacă frunzele au fost tăiate de florar, puteți folosi lăstari mai dezvoltați din partea superioară a tulpinii.
 
Pregătirea paharului: Găuriți fundul unui pahar de plastic pentru a asigura drenajul. Adăugați substrat pentru plante în pahar și compactați-l ușor, lăsând aproximativ 2-2.5 cm de spațiu liber până la marginea superioară a paharului.

Plantarea: Plasați bucățelele de tulpină pe substrat, în poziție orizontală, cu mugurii îndreptați în sus. Acoperiți-le cu 2–2,5 cm de substrat și udați bine solul cu apă stătută. Așezați paharul într-un loc luminos și cald. Răsadurile vor începe să germineze în 1-1,5 luni, în funcție de condițiile de mediu. Mențineți umiditatea optimă a solului în pahar.
 
Replantarea: Când răsadurile au 2-3 frunze adevărate, sunt pregătite pentru replantare. Tăiați paharul de plastic și îndepărtați răsadurile de pe substrat, având grijă să nu rupeți rădăcinile. Pregătiți ghivece noi cu orificii de drenaj și umpleți-le cu substrat. Faceți o gaură pe mijloc și plantați răsadul. Udați cu apă stătută.
 
Plasarea în grădină: Când răsadurile au crescut suficient și vremea este potrivită, puteți să transferați răsadul în grădină.
 
Sursa: Pandurul
loading ...