CUM ȘI CÂND SE SEAMĂNĂ SEMINȚE ÎN SERĂ?

05 nov 2021

În timp ce multe semințe pot fi semănate direct în grădină toamna sau primăvara și de fapt cresc cel mai bine din fluctuațiile naturale ale vremii, alte semințe sunt mult mai dificile și necesită temperaturi constante și un mediu controlat pentru a germina. Prin pornirea semințelor într-o seră, grădinarii pot oferi o atmosferă stabilă pentru ca semințele să încolțească și răsadurile să crească. Continuă să citești pentru a afla cum să semeni semințe într-o seră.
 
Serele vă permit să controlați temperatura și umiditatea necesare pentru înmulțirea semințelor și creșterea puieților tineri. Datorită acestui mediu controlat, puteți începe semințele în sere oricând. Cu toate acestea, dacă începeți plante, pe care intenționați să le transplantați în grădini în aer liber în primăvară, atunci ar trebui să începeți semințele în sere cu 6-8 săptămâni înainte de ultima dată așteptată de îngheț pentru locația dvs.
 
Pentru cel mai bun succes, majoritatea semințelor ar trebui să germineze la temperaturi în jurul valorii de 21-27 C, cu temperaturi nocturne care nu scad mai puțin de 10-13 C. Temperatura din sera dvs. trebuie monitorizată cu atenție. Serele sunt în general calde în timpul zilei, când soarele strălucește, dar se pot răcori mult noaptea. Saltele de căldură pentru răsaduri pot ajuta la furnizarea semințelor cu temperaturi calde ale solului. Serele echipate cu ventilatoare sau deschiderea ferestrelor pot aerisi serele în momentele în care acestea care s-au încălzit prea mult.
 
Semințele sunt de obicei pornite în sere în tăvi de semințe plate deschise sau în tăvi individuale. Semințele sunt pregătite în funcție de nevoile lor specifice; de exemplu, pot fi înmuiate peste noapte, scarificate sau stratificate, apoi plantate în tăvi de seră. În tăvile plate deschise, semințele sunt de obicei plantate în rânduri bine distanțate pentru a ușura subțierea, udarea, fertilizarea și tratarea bolilor răsadurilor, cum ar fi amortizarea. Apoi, când aceste răsaduri își produc primul set de frunze adevărate, sunt transplantate în ghivece sau celule individuale.
 
În tăvi cu o singură celulă, se plantează doar una sau două semințe pe celulă. Mulți experți consideră că plantarea în tăvi cu dopuri este mai bună decât tăvile deschise, deoarece celulele cu dopuri păstrează și rețin mai multă umiditate și căldură pentru semințele în curs de dezvoltare. Răsadurile pot rămâne, de asemenea, în tăvi cu dopuri mai mult timp, fără ca rădăcinile lor să se împletească cu vecinii lor. Răsadurile în dopuri pot fi pur și simplu scoase și transplantate chiar în amenajările grădinii sau containerelor.
 
Când plantați semințele într-o seră, nu trebuie să cheltuiți o avere pe amestecuri speciale de începere a semințelor. Puteți amesteca propriul amestec de ghiveci de uz general adăugând 1 parte egală cu mușchi de turbă, 1 parte perlit și 1 parte material organic (cum ar fi compost). Cu toate acestea, este foarte important ca orice mediu de ghiveci pe care îl utilizați să fie sterilizat între utilizări pentru a distruge agenții patogeni care pot duce la boala răsadului . De asemenea, dacă temperaturile sunt prea reci în seră, lumina nu este suficient de intensă sau dacă răsadurile sunt prea udate, acestea pot dezvolta tulpini slabe.
 

sursa: Chimplant-Consulting
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SISTEME DE IRIGARE ÎN LIVEZI. Tipuri. Avantaje și dezavantaje

25 mai 2022

DE ZIUA COPIILOR, PICII SUNT VÂNZĂTORI LA ECOLOCAL

25 mai 2022

CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI. Ghid practic pentru pomicultori

24 mai 2022

ZMEURA – O CULTURĂ PROFITABILĂ. Tot mai mulți agricultori din Moldova aleg să planteze acest bacifer

24 mai 2022

PROIECTE DIN DOMENIUL IRIGĂRII, FINANȚATE DE AGENȚIA FRANCEZĂ DE DEZVOLTARE

24 mai 2022

CUM ȘI CÂND SE SEAMĂNĂ SEMINȚE ÎN SERĂ?

CUM ȘI CÂND SE SEAMĂNĂ SEMINȚE ÎN SERĂ?

CUM ȘI CÂND SE SEAMĂNĂ SEMINȚE ÎN SERĂ?

loading ...