CUM ȘI CÂND SE SEAMĂNĂ SEMINȚE ÎN SERĂ?

05 nov 2021

În timp ce multe semințe pot fi semănate direct în grădină toamna sau primăvara și de fapt cresc cel mai bine din fluctuațiile naturale ale vremii, alte semințe sunt mult mai dificile și necesită temperaturi constante și un mediu controlat pentru a germina. Prin pornirea semințelor într-o seră, grădinarii pot oferi o atmosferă stabilă pentru ca semințele să încolțească și răsadurile să crească. Continuă să citești pentru a afla cum să semeni semințe într-o seră.
 
Serele vă permit să controlați temperatura și umiditatea necesare pentru înmulțirea semințelor și creșterea puieților tineri. Datorită acestui mediu controlat, puteți începe semințele în sere oricând. Cu toate acestea, dacă începeți plante, pe care intenționați să le transplantați în grădini în aer liber în primăvară, atunci ar trebui să începeți semințele în sere cu 6-8 săptămâni înainte de ultima dată așteptată de îngheț pentru locația dvs.
 
Pentru cel mai bun succes, majoritatea semințelor ar trebui să germineze la temperaturi în jurul valorii de 21-27 C, cu temperaturi nocturne care nu scad mai puțin de 10-13 C. Temperatura din sera dvs. trebuie monitorizată cu atenție. Serele sunt în general calde în timpul zilei, când soarele strălucește, dar se pot răcori mult noaptea. Saltele de căldură pentru răsaduri pot ajuta la furnizarea semințelor cu temperaturi calde ale solului. Serele echipate cu ventilatoare sau deschiderea ferestrelor pot aerisi serele în momentele în care acestea care s-au încălzit prea mult.
 
Semințele sunt de obicei pornite în sere în tăvi de semințe plate deschise sau în tăvi individuale. Semințele sunt pregătite în funcție de nevoile lor specifice; de exemplu, pot fi înmuiate peste noapte, scarificate sau stratificate, apoi plantate în tăvi de seră. În tăvile plate deschise, semințele sunt de obicei plantate în rânduri bine distanțate pentru a ușura subțierea, udarea, fertilizarea și tratarea bolilor răsadurilor, cum ar fi amortizarea. Apoi, când aceste răsaduri își produc primul set de frunze adevărate, sunt transplantate în ghivece sau celule individuale.
 
În tăvi cu o singură celulă, se plantează doar una sau două semințe pe celulă. Mulți experți consideră că plantarea în tăvi cu dopuri este mai bună decât tăvile deschise, deoarece celulele cu dopuri păstrează și rețin mai multă umiditate și căldură pentru semințele în curs de dezvoltare. Răsadurile pot rămâne, de asemenea, în tăvi cu dopuri mai mult timp, fără ca rădăcinile lor să se împletească cu vecinii lor. Răsadurile în dopuri pot fi pur și simplu scoase și transplantate chiar în amenajările grădinii sau containerelor.
 
Când plantați semințele într-o seră, nu trebuie să cheltuiți o avere pe amestecuri speciale de începere a semințelor. Puteți amesteca propriul amestec de ghiveci de uz general adăugând 1 parte egală cu mușchi de turbă, 1 parte perlit și 1 parte material organic (cum ar fi compost). Cu toate acestea, este foarte important ca orice mediu de ghiveci pe care îl utilizați să fie sterilizat între utilizări pentru a distruge agenții patogeni care pot duce la boala răsadului . De asemenea, dacă temperaturile sunt prea reci în seră, lumina nu este suficient de intensă sau dacă răsadurile sunt prea udate, acestea pot dezvolta tulpini slabe.
 

sursa: Chimplant-Consulting
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

FERMIERII INTERESAȚI DE REGULILE PRIVATIZĂRII TERENURILOR, instruiți în cadrul unui curs

02 dec 2021

OLEG TIRSINA, PEPINIERA VOINEȘTI: Anul acesta am exportat în premieră în Federația Rusă material săditor de nuc

02 dec 2021

TRAGEDIE LA CĂPRIANA: O fetiță de 3 ani a murit din cauza unui tractorist beat

02 dec 2021

LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI. Elevii vor produce uleiuri eterice. Cât costă proiectul

01 dec 2021

NOI OPORTUNITĂȚI ÎN COMERȚUL DINTRE R. MOLDOVA, UCRAINA ȘI UE. Ce prevede Amendamentul

01 dec 2021

CUM ȘI CÂND SE SEAMĂNĂ SEMINȚE ÎN SERĂ?

CUM ȘI CÂND SE SEAMĂNĂ SEMINȚE ÎN SERĂ?

CUM ȘI CÂND SE SEAMĂNĂ SEMINȚE ÎN SERĂ?

loading ...