DEBITUL APEI ÎN NISTRU A SCĂZUT CU 60%. Va fi ridicat barajul hidrocentralei de la Dubăsari?

28 jul 2022
Din cauza secetei pedologice, debitul râului Nistru, principala arteră de apă a Republicii Moldova, a scăzut cu peste 60%, transmite AGROMEDIA, cu referire la Radio Europa Liberă.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis alertă de Cod Galben prin care atenționează că din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate din ultimele luni, în râurile Republicii Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei. În râul Nistru, scurgerea fiind doar de 30-40% din valorile medii multianuale lunare.

Nivelul apei a coborât considerabil, ajungând în unele locuri din cursul inferior și la câțiva zeci de centimetri. Cu toate acestea, autoritățile spun că nu există, deocamdată, motive de îngrijorare.

Seceta de pe Nistru este cauzată de lipsa precipitațiilor în Munții Carpați și temperaturile ridicate din ultimele luni, explică ecologiștii. Cele mai afectate de secetă sunt râurile mici din R. Moldova, afluenți ai Nistrului, care au secat pe unele porțiuni.

Directorul executiv al asociației „Eco-Tiras”, Ilia Trombițchi, susține că peștii și păsările se adaptează situației și migrează spre alte sectoare ale râului Nistru, unde nivelul apei este mai mare și pot găsi hrană.

Ecologistul crede că, pentru a ameliora efectele schimbărilor climatice, R. Moldova trebuie să extindă suprafețele împădurite și să mențină landșafturile naturale, cum ar fi stepele.

Riscuri pentru alimentarea cu apă a municipiilor Soroca, Bălți și Chișinău nu există, spune directorul adjunct al agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu. Potrivit lui Cazacu, debitul mic de apă este compensat din contul acumulărilor de la Complexul Hidroenergetic Nistrean. Dacă seceta va continua, rezervele existente pot asigura debitul minim necesar timp de trei luni.

Chișinăul captează zilnic din Nistru peste 200.000 de metri cubi de apă. Apă-Canal Chișinău susține că activează în regim normal. Nivelul apei la stația de pompare a apei de la Vadul lui Vodă a ajuns la 8,5 metri, ceea ce permite, deocamdată, alimentarea cu apă a Chișinăului.

În cazul în care se va atinge nivelul critic, specialiștii Apă-Canal Chișinău vor solicita responsabililor de la hidrocentrala de la Dubăsari să deschidă barajul, pentru a asigura nivelul necesar de apă pentru funcționarea stației de captare.

Ministerul Mediului recomandă populației și agenților economici să economisească apa, iar furnizorilor - să ia în calcul întreruperi ale livrărilor de apă pentru câteva ore pe zi.

În același timp, ministerul recomandă operatorilor responsabili de alimentarea cu apă să revadă programul de livrare a apei și, după caz, să facă întreruperi între orele 09:00 - 12:00 şi 18:00- 21:00, pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.

DEBITUL APEI ÎN NISTRU A SCĂZUT CU 60%. Va fi ridicat barajul hidrocentralei de la Dubăsari?

DEBITUL APEI ÎN NISTRU A SCĂZUT CU 60%

Va fi ridicat barajul hidrocentralei de la Dubăsari?

DEBITUL APEI ÎN NISTRU A SCĂZUT CU 60%. Va fi ridicat barajul hidrocentralei de la Dubăsari?

loading ...