DEFICIENȚELE DE NUTRIENȚI POT FI DETECTATE ÎNAINTE CA PLANTELE SĂ MANIFESTE SIMPTOME. Cum, vedeți în material

18 jan 2023
În agricultura regenerativă, analizele sevei plantelor ar trebui să completeze mostrele de sol. O analiză a solului este standard în agricultura arabilă. În agricultura regenerativă, dar mai ales în pomicultură și horticultură, analiza sevei plantelor este la fel de importantă. Oferă informații despre starea nutrițională a plantei la un anumit moment în timp. Vă prezentăm ce se află în spatele ei.

Ce este seva plantelor

În meridianele sale, xilem și floem, planta transportă substanțele nutritive și apa către frunze. Așa-numita sevă vegetală este îmbogățită cu substanțe nutritive și zahăr. Analiza sevei plantei măsoară cât de mult zahăr și nutrienți sunt conținute în frunze.

Ce valori măsurate pot fi determinate din seva plantei

Pe baza sevei plantei pot fi măsurați diverși indicatori. Acestea includ valoarea pH-ului, conținutul de zahăr (valoarea Brix), conținutul de nitrați, precum și numeroși nutrienți și oligoelemente precum siliciu, calciu, magneziu, fosfor, mangan sau cupru.

Pentru a o măsura, luați frunze sau părți dintr-o frunză și le apăsați. O presa de usturoi este bună pentru asta. Lichidul care iese este seva plantei.

Ce înseamnă pH și Brix?

Valoarea Brix vă spune câți nutrienți dizolvați sunt în seva plantei. O mare parte din acesta este zahăr, metabolitul bogat în energie al fotosintezei. Ar trebui să fie mai mare de 10.

Valoarea Brix poate fi determinată rapid la fața locului folosind un refractometru. Pentru a măsura valoarea pH-ului, seva plantei poate fi picurată pe vârful de măsurare al unui pH-metru digital. Optimul este la un pH de 6,4. Un pH sub 6,4 arată că planta este lipsită de cationi precum calciu, magneziu sau potasiu. Acest lucru are un efect negativ asupra disponibilității fosforului, de exemplu.

Există și alte dispozitive de măsurare, de exemplu, pentru a determina singur conținutul de potasiu. Pentru a determina diferiții nutrienți și oligoelemente din sevă, proba trebuie trimisă la un laborator.

Ce ar trebui luat în considerare atunci când se prelevează probe?

Într-un interviu acordat portalului Terre-net.fr, consultantul francez Rémi Pascal recomandă luarea materialului vegetal la aproximativ trei ore după răsăritul soarelui. Zona corespunzătoare a parcelei ar trebui să fie dezvoltată omogen. Atât frunzele tinere, cât și cele vechi ar trebui luate pentru a obține o imagine semnificativă. Pascal recomandă examinarea plantelor de trei ori în timpul sezonului de vegetație dacă nu s-au făcut analize înainte.

De asemenea, specialistul recomandă combinarea analizei sevei cu un test de sol pentru a înțelege ce ar putea împiedica absorbția anumitor nutrienți. Din aceasta se pot deriva recomandări precise de acțiuni pentru viitor. De exemplu, unele probleme pot fi ameliorate cu fertilizarea organică, fertilizarea foliară direcționată sau alegerea soiului.

În acest fel, încercăm să exprimăm potențialul solului în cel mai bun mod posibil, spune el. Cu ajutorul analizelor, deficiențele de nutrienți pot fi detectate înainte ca plantele să manifeste simptome.

Sursa: agrarheute.com

DEFICIENȚELE DE NUTRIENȚI POT FI DETECTATE ÎNAINTE CA PLANTELE SĂ MANIFESTE SIMPTOME. Cum, vedeți în material

DEFICIENȚELE DE NUTRIENȚI POT FI DETECTATE ÎNAINTE CA PLANTELE SĂ MANIFESTE SIMPTOME

Cum, vedeți în material

DEFICIENȚELE DE NUTRIENȚI POT FI DETECTATE ÎNAINTE CA PLANTELE SĂ MANIFESTE SIMPTOME. Cum, vedeți în material

loading ...