Pierderile anuale de producţie fitotehnică, cauzată de diferite specii de dăunători, boli şi buruieni constituie circa 25-30%. Din aceste considerente protecția plantelor, ca disciplină biologică aplicată, contribuie la creșterea producțiilor culturilor agricole şi la îmbunătățirea calității recoltei, un lucru esențial pentru agricultori și pentru o recoltă bogată și sănătoasă.
Din motivele prezentate mai sus combaterea dăunatorilor este imperios necesară pentru cultura plantelor, procedurile de protecție a plantelor (inclusiv a recoltei stocate) împotriva organismelor dăunătoare fiind o componentă majoră a tuturor ghidurilor de bună practică agricolă. De menționat că valoarea pesticidelor în lume a atins în prezent 68,6 mil. dolari, iar pentru anul 2024 este planificată creșterea până la 87,5 mil. dolari și sporul anual de 5 %.
În UE, vânzările de substanțe active utilizate în produsele de protecție a plantelor depășesc 350 000 de tone pe an. Acestea pot avea un impact asupra calității apei și solului, asupra biodiversității și a ecosistemelor și se pot regăsi ca reziduuri în alimente. Federația Națională a Fermierilor (FNF) a organizat un curs de instruire online a fermierilor la tema “Protecția plantelor – baza obținerii recoltelor înalte și calitative”, destinat fermierilor care doresc să-şi sporească cunoștințele și abilităţile în domeniul sistemului integrat de măsuri pentru protecția culturilor agricole. Invitatul special al evenimentului, domnul Leonid Voloșciuc, doctor habilitat a oferit un șir de recomandări.
Printre acestea, extinderea răspândirii agenților de carantină; sporirea frecvenței și ariilor de răspândire a speciilor invazive; creșterea ritmului de dezvoltare al rezistenței OD la aplicarea mijloacelor chimice de uz fitosanitar; manifestarea consecințelor “APLICĂRII” pesticidelor și agravarea problemelor ecologice.
În opinia specialistului, sunt necesare implementarea de către agricultori a unui șir de acțiuni: combaterea OD prin profilaxie, terapie, eradicare; asigurarea eficacității biologice, economice și ecologice; crearea condiţiilor nefavorabile înmulţirii OD; creşterea rezistenţei plantelor cu rezistenţă specifică (verticală), rezistenţă nespecifică (orizontală), îmbunătăţirea creşterii şi refacerea ţesuturilor (toleranţă); evitarea în timp a prezenţei OD concomitent cu faza sensibilă a culturii. “Materialul săditor trebuie să fie unul sănătos, iar obținerea unui material sănătos începe cu tratarea prealabilă a semințelor. Asta ne asigură că noi excludem infecțiile la plante”, a precizat Leonid Voloșciuc. Cursul de instruire al fermierilor s-a desfășurat cu susținerea partenerilor externi ai FNF, WeEffect.