DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

25 jun 2021
Pierderile anuale de producţie fitotehnică, cauzată de diferite specii de dăunători, boli şi buruieni constituie circa 25-30%. Din aceste considerente protecția plantelor, ca disciplină biologică aplicată, contribuie la creșterea producțiilor culturilor agricole şi la îmbunătățirea calității recoltei, un lucru esențial pentru agricultori și pentru o recoltă bogată și sănătoasă.

Din motivele prezentate mai sus combaterea dăunatorilor este imperios necesară pentru cultura plantelor, procedurile de protecție a plantelor (inclusiv a recoltei stocate) împotriva organismelor dăunătoare fiind o componentă majoră a tuturor ghidurilor de bună practică agricolă. De menționat că valoarea pesticidelor în lume a atins în prezent 68,6 mil. dolari, iar pentru anul 2024 este planificată creșterea până la 87,5 mil. dolari și sporul anual de 5 %.

În UE, vânzările de substanțe active utilizate în produsele de protecție a plantelor depășesc 350 000 de tone pe an. Acestea pot avea un impact asupra calității apei și solului, asupra biodiversității și a ecosistemelor și se pot regăsi ca reziduuri în alimente. Federația Națională a Fermierilor (FNF) a organizat un curs de instruire online a fermierilor la tema “Protecția plantelor – baza obținerii recoltelor înalte și calitative”, destinat fermierilor care doresc să-şi sporească cunoștințele și abilităţile în domeniul sistemului integrat de măsuri pentru protecția culturilor agricole. Invitatul special al evenimentului, domnul Leonid Voloșciuc, doctor habilitat a oferit un șir de recomandări.
 Printre acestea, extinderea răspândirii agenților de carantină; sporirea frecvenței și ariilor de răspândire a speciilor invazive; creșterea ritmului de dezvoltare al rezistenței OD la aplicarea mijloacelor chimice de uz fitosanitar; manifestarea consecințelor “APLICĂRII” pesticidelor și agravarea problemelor ecologice.

În opinia specialistului, sunt necesare implementarea de către agricultori a unui șir de acțiuni: combaterea OD prin profilaxie, terapie, eradicare; asigurarea eficacității biologice, economice și ecologice; crearea condiţiilor nefavorabile înmulţirii OD; creşterea rezistenţei plantelor cu rezistenţă specifică (verticală), rezistenţă nespecifică (orizontală), îmbunătăţirea creşterii şi refacerea ţesuturilor (toleranţă); evitarea în timp a prezenţei OD concomitent cu faza sensibilă a culturii. “Materialul săditor trebuie să fie unul sănătos, iar obținerea unui material sănătos începe cu tratarea prealabilă a semințelor. Asta ne asigură că noi excludem infecțiile la plante”, a precizat Leonid Voloșciuc. Cursul de instruire al fermierilor s-a desfășurat cu susținerea partenerilor externi ai FNF, WeEffect.
Top știri

NOI OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE A AGRICULTURII. USAID va contribui la revitalizarea horticulturii și a sectorului zootehnic

21 oct 2021

AVERTIZARE METEO: Cod Galben de vânt pe întreg teritoriul țării

21 oct 2021

ACORDUL PRIVIND CLIMATUL INVESTIȚIONAL – RATIFICAT. Se va consolida accesul produselor agroalimentare pe piața UE

20 oct 2021

ONU SUSȚINE DEZVOLTAREA SISTEMULUI ALIMENTAR DIN R.MOLDOVA

20 oct 2021

COMPANIA ”FRAȚII VAIPAN” – competitivă pe piața internațională datorită tehnologiilor moderne

20 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR

Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

loading ...