DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

25 jun 2021
Pierderile anuale de producţie fitotehnică, cauzată de diferite specii de dăunători, boli şi buruieni constituie circa 25-30%. Din aceste considerente protecția plantelor, ca disciplină biologică aplicată, contribuie la creșterea producțiilor culturilor agricole şi la îmbunătățirea calității recoltei, un lucru esențial pentru agricultori și pentru o recoltă bogată și sănătoasă.

Din motivele prezentate mai sus combaterea dăunatorilor este imperios necesară pentru cultura plantelor, procedurile de protecție a plantelor (inclusiv a recoltei stocate) împotriva organismelor dăunătoare fiind o componentă majoră a tuturor ghidurilor de bună practică agricolă. De menționat că valoarea pesticidelor în lume a atins în prezent 68,6 mil. dolari, iar pentru anul 2024 este planificată creșterea până la 87,5 mil. dolari și sporul anual de 5 %.

În UE, vânzările de substanțe active utilizate în produsele de protecție a plantelor depășesc 350 000 de tone pe an. Acestea pot avea un impact asupra calității apei și solului, asupra biodiversității și a ecosistemelor și se pot regăsi ca reziduuri în alimente. Federația Națională a Fermierilor (FNF) a organizat un curs de instruire online a fermierilor la tema “Protecția plantelor – baza obținerii recoltelor înalte și calitative”, destinat fermierilor care doresc să-şi sporească cunoștințele și abilităţile în domeniul sistemului integrat de măsuri pentru protecția culturilor agricole. Invitatul special al evenimentului, domnul Leonid Voloșciuc, doctor habilitat a oferit un șir de recomandări.
 Printre acestea, extinderea răspândirii agenților de carantină; sporirea frecvenței și ariilor de răspândire a speciilor invazive; creșterea ritmului de dezvoltare al rezistenței OD la aplicarea mijloacelor chimice de uz fitosanitar; manifestarea consecințelor “APLICĂRII” pesticidelor și agravarea problemelor ecologice.

În opinia specialistului, sunt necesare implementarea de către agricultori a unui șir de acțiuni: combaterea OD prin profilaxie, terapie, eradicare; asigurarea eficacității biologice, economice și ecologice; crearea condiţiilor nefavorabile înmulţirii OD; creşterea rezistenţei plantelor cu rezistenţă specifică (verticală), rezistenţă nespecifică (orizontală), îmbunătăţirea creşterii şi refacerea ţesuturilor (toleranţă); evitarea în timp a prezenţei OD concomitent cu faza sensibilă a culturii. “Materialul săditor trebuie să fie unul sănătos, iar obținerea unui material sănătos începe cu tratarea prealabilă a semințelor. Asta ne asigură că noi excludem infecțiile la plante”, a precizat Leonid Voloșciuc. Cursul de instruire al fermierilor s-a desfășurat cu susținerea partenerilor externi ai FNF, WeEffect.
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ WEEKENDUL LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”! Vezi agenda activităților din cadrul evenimentului

29 mai 2022

CE FACEM CU DEȘEURILE DIN AGRICULTURĂ? Cum le colectăm? Unde le depozităm?

27 mai 2022

LIPSA ACUTĂ DE SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE – principala problemă a crescătorilor de animale

27 mai 2022

BENZINA BATE AL DOILEA RECORD ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ. Trece și pragul de 31 de lei

27 mai 2022

POZE DE SENZAȚIE PE INSTAGRAM – DAUNE PENTRU FERMIERI. Rugămintea crescătorilor de lavandă pentru cei ce-și fac poze în lanurile lor

27 mai 2022

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR

Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

loading ...