https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

25 jun 2021
Pierderile anuale de producţie fitotehnică, cauzată de diferite specii de dăunători, boli şi buruieni constituie circa 25-30%. Din aceste considerente protecția plantelor, ca disciplină biologică aplicată, contribuie la creșterea producțiilor culturilor agricole şi la îmbunătățirea calității recoltei, un lucru esențial pentru agricultori și pentru o recoltă bogată și sănătoasă.

Din motivele prezentate mai sus combaterea dăunatorilor este imperios necesară pentru cultura plantelor, procedurile de protecție a plantelor (inclusiv a recoltei stocate) împotriva organismelor dăunătoare fiind o componentă majoră a tuturor ghidurilor de bună practică agricolă. De menționat că valoarea pesticidelor în lume a atins în prezent 68,6 mil. dolari, iar pentru anul 2024 este planificată creșterea până la 87,5 mil. dolari și sporul anual de 5 %.

În UE, vânzările de substanțe active utilizate în produsele de protecție a plantelor depășesc 350 000 de tone pe an. Acestea pot avea un impact asupra calității apei și solului, asupra biodiversității și a ecosistemelor și se pot regăsi ca reziduuri în alimente. Federația Națională a Fermierilor (FNF) a organizat un curs de instruire online a fermierilor la tema “Protecția plantelor – baza obținerii recoltelor înalte și calitative”, destinat fermierilor care doresc să-şi sporească cunoștințele și abilităţile în domeniul sistemului integrat de măsuri pentru protecția culturilor agricole. Invitatul special al evenimentului, domnul Leonid Voloșciuc, doctor habilitat a oferit un șir de recomandări.
 Printre acestea, extinderea răspândirii agenților de carantină; sporirea frecvenței și ariilor de răspândire a speciilor invazive; creșterea ritmului de dezvoltare al rezistenței OD la aplicarea mijloacelor chimice de uz fitosanitar; manifestarea consecințelor “APLICĂRII” pesticidelor și agravarea problemelor ecologice.

În opinia specialistului, sunt necesare implementarea de către agricultori a unui șir de acțiuni: combaterea OD prin profilaxie, terapie, eradicare; asigurarea eficacității biologice, economice și ecologice; crearea condiţiilor nefavorabile înmulţirii OD; creşterea rezistenţei plantelor cu rezistenţă specifică (verticală), rezistenţă nespecifică (orizontală), îmbunătăţirea creşterii şi refacerea ţesuturilor (toleranţă); evitarea în timp a prezenţei OD concomitent cu faza sensibilă a culturii. “Materialul săditor trebuie să fie unul sănătos, iar obținerea unui material sănătos începe cu tratarea prealabilă a semințelor. Asta ne asigură că noi excludem infecțiile la plante”, a precizat Leonid Voloșciuc. Cursul de instruire al fermierilor s-a desfășurat cu susținerea partenerilor externi ai FNF, WeEffect.
PIAȚA ANGRO DE LA RÂȘCANI FINALIZATĂ. Cât a costat proiectul și de când își începe activitatea unitatea comercială
02 aug 2021
DOCTORUL CARE DĂ VIAȚĂ LAPTELUI ȘI-L TRANSFORMĂ-N CAȘCAVAL. Afacerea lui Gheorghe Guzun a ajuns peste hotare
02 aug 2021
NOILE TEHNOLOGII DE POST-RECOLTARE A FRUCTELOR AU TRECUT NISTRUL. Cine este fermierul care le aplică
02 aug 2021
ULTIMA LUNĂ DE VARĂ VINE CU GUST DE... FURTUNĂ. Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
02 aug 2021

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR

Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI PLANTELOR. Expertul Leonid Voloșciuc: “Un material sănătos începe cu tratarea semințelor”

loading ...