PEPENELE GALBEN, DOVLECEII ȘI VARZA, CAMPIONI LA CANTITATEA DE NITRAȚI

13 jul 2023
Pepenele galben, dovleceii și varza, sunt campioni la cantitatea de nitrați pe care o conțin. Potrivit speciliștilor, aproximativ un sfert din probele prelevate în piețele și tarabele din capitală depășesc norma admisibilă de substanțe toxice pentru organism. Totuși, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, spun că înainte de ajunge în comerț, vânzătorii sunt obligați să testeze fructele și legumele în laborator, transmite AGROMEDIA, cu referire la Moldova 1.

În cadrul Laboratorului Central Fitosanitar a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, zilnic sunt efectuate zeci de probe. Fructele și legumele trec prin mai multe etape. Întâi de toate, acestea sunt tocate și omogenizate, proces important pentru a asigura un rezultat cât mai precis, spun specialiștii.
 
Potrivit specialiștilor, rezultatele obținute în urma testării cu nitratometru nu sunt veridice, deoarece acestea nu pot fi verificate metrologic și nu sunt reglementate de legislație.
 
Avem o limită maximă admisibilă prescrisă pentru un anumit produs. În momentul când concentrația testată depășește această limită, atunci produsul este neconform. Iar atunci când noi nu avem așa limită prescrisă, în baza la ce noi stabilim că este conform sau nu este conform? Cine a stabilit pentru nitratometrul cela că la mere trebuie să fie 100 mg/kg conținut de nitrați. Sigur că sunt nitratometre profesionale, dar la sigur nu se vând în mass market, a declarat Tatiana Rotari, șefa Laboratorului fitosanitar.
 
Potrivit ANSA, pentru acest an au fost planificate 420 de probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și 300 de probe pentru determinarea conținutului de nitrați, atât pentru produse de import, cât și autohtone.
loading ...