DULCEAȚĂ DE TRANDAFIR: fiartă sau crudă? Mai multe rețete, vedeți AICI

02 jun 2023
Varietatea de trandafir cea mai potrivită și căutată pentru obținerea dulceții de trandafiri este trandafirul Rosa Damascena. Se remarcă prin parfumul intens și înflorire abundentă. Rosa Damascena se mai regăsește sub denumirea de Trandafirul de Damasc, Trandafirul de Kazanlak sau Rosa Damascena Trigintipetala (cu treizeci de petale).
 
De-a lungul timpului, rețeta pentru dulceața de trandafir a suportat diverse modificări. Unele gospodine o fierb, altele pun petalele în sirop de zahăr, iar altele – fac dulceață din petale proaspete. Vedeți în acest material toate trei metode de preparare și alegeți-o pe cea mai potrivită pentru gustul dumneavoastră.
 

Cum se recoltează petalele de trandafir pentru dulceață?

Se recoltează bobocii de trandafir complet formați, când florile încep să se deschidă. Florile se strâng doar pe timp uscat, cel mai bine dimineața, dar după ce se ia roua. Neapărat, se îndepărtează partea albă de la baza petalelor, este amară! Petalele proaspăt culese pot fi păstrate la rece și până la 5 zile. Înainte de prepararea dulceții, petalele se spală și se întind pe un prosop pentru a se usca.


 

Dulceață de trandafir fără fierbere – rețeta

Ingrediente:
  • 1kg petale de trandafir
  • 1 kg de zahăr
  • Sucul de la 1 lămâie, sau 2 – după preferință
Mod de preparare:
Petalele spălate și uscate se pun într-un vas, de dorit din sticlă sau lemn pentru a nu se oxida. Peste ele se pune zahărul. Apoi, cu mâinile se freacă bine până toate petalele sunt zdrobite. Se stoarce sucul de lămâie peste ele. Se pune dulceaţa în borcane uscate cu capac de plastic sau metal. Dulceața preparată astfel poate fi păstrată în frigider și până la 2 ani.
 

Dulceață de trandafir fiartă - rețeta

Ingrediente:
  • 1kg petale de trandafir
  • 1 kg de zahăr
  • Sucul de la 1 lămâie, sau 2 – după preferință sau 5gr. sare de lămâie
Mod de preparare:
Petalele se freacă cu zahăr și se stropesc cu suc de lămâie ca și în primul caz, se lasă așa până slobod zeamă. Apoi, se fierb la foc mic 30 de minute. Atenție! Dulceața trebuie des amestecată. Ulterior, se pune în borcane uscate și se închide ermetic.
 

Dulceață de trandafir în sirop de zahăr – rețeta

Ingrediente:
  • 1kg petale de trandafir
  • 1 kg de zahăr
  • 200 ml de apă
  • 60 ml suc de lămâie
Mod de preparare:
Se pune la fiert apa, zahărul și sucul de lămâie. Se fierbe 2-3 minute. Petalele se pun într-un vas cu fundul plat, largă și se toarnă siropul de zahăr peste ele. Se lasă pe foc doar cât să dea un clocot scurt. Ulterior, se pune în borcane uscate și se sigilează.

Spor la gătit!
 
loading ...