A început acum șase ani, de la câțiva butași pe care i-a făcut împreună cu soțul, apoi, treptat și-au extins plantația. Acum cresc trandafirii aromați pe un teren de 0,40 ha, dar au planuri mărețe de a mări suprafața. Este vorba despre Vasilina Hâncu și Andrian Hasnaș din Chișinău.
Am început cu 5, 6 butași de trandafiri pe care i-am obținut în urma unor experimente proprii. Am văzut pe internet și am făcut și eu, am pus în pământ, sub sticle crenguțe de la un trandafir bătrân, ele s-au prins, le-am plantat și așa, treptat am înființat toată plantația noastră. În primul an, puieții nu au înflorit, mă gândeam că nu mi-a reușit, dar anul următor ei au dat flori și erau exact ca cele de la planta mamă, a declarat pentru AGROMEDIA, Vasilina Hâncu.
Pentru a îngriji trandafiri, Vasilina, împreună cu soțul Andrian face naveta Chișinău – Ungheni, acolo unde este plantația de trandafiri. Femeia povestește că e nevoie de foarte multă muncă, dar pentru că iubește ce face, spune că e o plăcere pentru ea.
În această perioadă, ne ducem cu soțul cam o dată la două săptămâni pentru a face lucrările necesare, dar în timpul culesului, rămânem la Ungheni, atunci suntem zilnic printre trandafirii noștri. De exemplu, aseară, ne-am întors acasă la ora unu, noaptea.
Antreprenoarea povestește că cel mai greu îi este atunci când are nevoie de o informație în domeniu. La noi în țară, dar și în România este lipsă mare de specialiști sau de persoane cu experiență, care ar putea să o ajute cu recomandări.
Primăvara, curățim trandafirii. Înlăturăm crenguțele care au dat floare anul trecut, ele nu mai sunt productive, rămân lăstarii noi, crescuți în vară. Imediat după curățat, este bine să-i stropim cu zeamă bordoleză. Apoi, după 2 săptămâni, le facem un tratament cu insecticid. Deja până la înflorire, prășim, să fie curat terenul. După cules, scurtăm ramurile care au avut flori, ușurare îi spunem noi. Toamna, tăiem de tot ramurile care au avut flori, dar tot nu de la pământ, așa încât iarna dacă sunt afectați de ger, să mai avem de unde scurta.
Culesul durează cam trei săptămâni, de la 20 mai, când primăvara e timpurie, anul acesta va fi mai târziu, și până la jumătatea lunii iunie. Culesul este cel mai plăcut proces, toată ziua printre flori, aromă, e o plăcere. Atunci când le culegem, tăiem floarea de tot, nu rupem doar petalele, așa permitem plantei să-și concentreze energia pe dezvoltarea drajonilor tineri, povestește antreprenoarea.
Majoritatea dintre noi cunosc trandafirul Damasc ca floare pentru dulceață, dar din el se pot prepara o mulțime de alte delicii. Vasilina a inventat și rețete proprii din petalele aromate.
Se zice că trandafirul Damasc este pentru dulceață, dar eu fac din el și ceai, și compot, și licoare. Compotul de căpșune cu petale de trandafir este o invenție a mea, dar este excepțional, nu știu dacă este unul mai gustos, iar aroma este inconfundabilă.
Vindem trandafirii pentru petale, la fel și butonii tineri. Din butoni se face ceai, dar au mai cumpărat de la mine și pentru săpunul artizanal. Anul acesta, la solicitarea cumpărătorilor, vom avea în vânzare și butași înrădăcinați de trandafir.
Anul trecut, am făcut de probă 100 de borcane de dulceață care s-au vândut într-o săptămână, nici nu ne-au ajuns pentru toate cererile. Este mai rentabil pentru noi să vindem dulceața. Pentru a realiza petalele, facem drumuri multe Ungheni-Chișinău și cum s-a scumpit combustibilul în acest an, sunt costuri mari.
Soții au planuri mărețe de viitor. Și-ar dori să înregistreze propriul brand, să mărească producția de dulceață, să producă ulei din petale de trandafir, dar pentru asta au nevoie de suport financiar.
Din mai multe motive, avem unele probleme cu înregistrarea terenurilor. Încă nu putem beneficia de granturi, dar sperăm să rezolvăm și să extindem mica noastră afacere. Avem planuri mari, am pregătit deja și numele gospodăriei, și nume pentru dulceață. Visul meu este să producem ulei din trandafir, ar fi ceva de excepție, dar nu găsim nicăieri la noi aparatul necesar.
Vasilina Hâncu susține că plantațiile de trandafir de Damasc ar putea fi o afacere profitabilă, dar dacă s-ar concentra pe procesarea petalelor. Potrivit antreprenoarei, dulceața oferă dublu plus valoare, în comparație cu materia primă. Produsele sunt deosebite și se bucură de cerere mare. Anul trecut, Vasilina Hâncu a vândut petalele de trandafir cu 120 de lei, butonii tineri, cu 150 de lei, iar borcanul de 700g cu dulceață, cu 85 de lei.