EMISIILE GES REDUSE CU 74%: Proiect ambițios pentru domeniul climei și al energiei

13 oct 2021
În data de 13 octombrie a fost organizat un atelier consultativ cu scopul de a analiza rezultatele unui studiu privind alinierea țintelor de reducere a GES în contextul angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (CONUSC) și a Tratatului Comunității Energetice.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dar și a altor instituții implicate.

Experții EU4Climate recomandă asigurarea coerenței politicilor și realizarea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova în domeniul energiei și climei. Totodată, este indicată unificarea metodologiilor și folosirea instrumentelor compatibile de prognozare a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), precum și o mai bună coordonare între autoritățile publice responsabile de politicile în sectoarele menționate.

Proiectul EU4Climate este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite (PNUD) în Moldova. Se desfășoară în perioada 2019-2022, cu un buget total de 8,8 mln euro.

În cadrul atelierului, reprezentanții Ministerului Mediului și ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au convenit să creeze platforme de dialog instituțional pentru a coordona elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNEC), prima versiune a căruia urmează a fi prezentată Secretariatului Comunității Energetice în prima jumătate a anului 2022.

„PNEC este un instrument de planificare pe termen mediu, important pentru atingerea obiectivelor energetice și climatice în temeiul Acordului de la Paris și sunt convins că, prin coordonarea politicilor și măsurilor, va contribui, de asemenea, la soluționarea lacunelor tehnologice și de inovare, asigurând astfel un mediu de  reglementare stabil, atrăgând investiții private și stimulând în cele din urmă creșterea economică și locurile de muncă”, a reliefat Christian Ballarò, responsabil de program pentru energie, mediu și schimbări climatice la Delegația UE în Republica Moldova.

În cadrul acestui eveniment, Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, a declarat că: „E binevenit ca discuțiile constructive să înceapă cât mai devreme, pentru a aborda problema țintelor de reducere a GES în sectorul energetic și a identifica o abordare unică”.

În baza recomandărilor prezentate de experții EU4Climate, urmează să fie elaborat un plan de acțiuni comun pentru alinierea țintelor în domeniul climei și energiei.
 
Conform Contribuției Naționale Determinate și Programului de Dezvoltare cu Emisii Reduse până în anul 2030, emisiile de GES în sectorul energetic urmează a fi reduse cu 74% către finele deceniului curent.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

EMISIILE GES REDUSE CU 74%: Proiect ambițios pentru domeniul climei și al energiei

EMISIILE GES REDUSE CU 74%: Proiect ambițios pentru domeniul climei și al energiei

EMISIILE GES REDUSE CU 74%: Proiect ambițios pentru domeniul climei și al energiei

loading ...