EMISIILE GES REDUSE CU 74%: Proiect ambițios pentru domeniul climei și al energiei

13 oct 2021
În data de 13 octombrie a fost organizat un atelier consultativ cu scopul de a analiza rezultatele unui studiu privind alinierea țintelor de reducere a GES în contextul angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (CONUSC) și a Tratatului Comunității Energetice.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dar și a altor instituții implicate.

Experții EU4Climate recomandă asigurarea coerenței politicilor și realizarea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova în domeniul energiei și climei. Totodată, este indicată unificarea metodologiilor și folosirea instrumentelor compatibile de prognozare a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), precum și o mai bună coordonare între autoritățile publice responsabile de politicile în sectoarele menționate.

Proiectul EU4Climate este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite (PNUD) în Moldova. Se desfășoară în perioada 2019-2022, cu un buget total de 8,8 mln euro.

În cadrul atelierului, reprezentanții Ministerului Mediului și ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au convenit să creeze platforme de dialog instituțional pentru a coordona elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNEC), prima versiune a căruia urmează a fi prezentată Secretariatului Comunității Energetice în prima jumătate a anului 2022.

„PNEC este un instrument de planificare pe termen mediu, important pentru atingerea obiectivelor energetice și climatice în temeiul Acordului de la Paris și sunt convins că, prin coordonarea politicilor și măsurilor, va contribui, de asemenea, la soluționarea lacunelor tehnologice și de inovare, asigurând astfel un mediu de  reglementare stabil, atrăgând investiții private și stimulând în cele din urmă creșterea economică și locurile de muncă”, a reliefat Christian Ballarò, responsabil de program pentru energie, mediu și schimbări climatice la Delegația UE în Republica Moldova.

În cadrul acestui eveniment, Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, a declarat că: „E binevenit ca discuțiile constructive să înceapă cât mai devreme, pentru a aborda problema țintelor de reducere a GES în sectorul energetic și a identifica o abordare unică”.

În baza recomandărilor prezentate de experții EU4Climate, urmează să fie elaborat un plan de acțiuni comun pentru alinierea țintelor în domeniul climei și energiei.
 
Conform Contribuției Naționale Determinate și Programului de Dezvoltare cu Emisii Reduse până în anul 2030, emisiile de GES în sectorul energetic urmează a fi reduse cu 74% către finele deceniului curent.
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

EMISIILE GES REDUSE CU 74%: Proiect ambițios pentru domeniul climei și al energiei

EMISIILE GES REDUSE CU 74%: Proiect ambițios pentru domeniul climei și al energiei

EMISIILE GES REDUSE CU 74%: Proiect ambițios pentru domeniul climei și al energiei

loading ...