CAZUL „PLAIUL FAGULUI”, ELUCIDAT. Două persoane au fost sancţionate pentru escrocherii cu lemne

31 aug 2023
Agenţia „Moldsilva” a încheiat ancheta internă despre incidentul din Rezervaţia „Plaiul Fagului” din Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Se întâmplă după ce, într-o deplasare, Dorin Recean a depistat fapte de corupție în rezervație și a cerut analiza detaliată a vânzărilor de lemne de la Moldsilva, transmite AGROMEDIA, cu referire la Expresul.md.

Potrivit directorului adjunct al Agenţiei Moldsilva, în urma anchetei s-a stabilit că în remorca maşinii erau nouă metri steri de crengi şi unul de lemn de foc. Asta, deşi în acte scria că încărcătura este formată doar din crengi.

Pot să vă comunic că (ancheta) a fost desfăşurată în cadrul Agenţiei Moldsilva, iar pădurarului care a eliberat masa lemnoasă i-a fost aplicată sancţiune discuplinară. Totodată, i-a fost aplicată sancţiune disciplinară şi admnistratorului întreprinderii de stat pentru neorganizarea sistemului de control intern, a menționat Iulian Mamai, directorul adjunct „Moldsilva”.

Cât despre raportul privind gestionarea stocurilor de lemne la Moldsilva, cerut la fel de premierul Dorin Recean, acesta urmează să fie definitivat. Între timp, autorităţile investighează şi alte cazuri de escrocherii cu lemne de foc.

Din cauza că au fost identificate cazuri de tăieri ilicite, cazuri de comercializare ilicită a lemnului de foc, da, au avut loc deja demisii sau de plecare din funcţie. Sunt câteva dosare, cauze pornite de către Procuratură, cauze pornite de Inspectoratul Naţional de Investigaţie şi inclusiv anchete de serviciu care se fac de către agenţia Moldsilva, a spus Rodica Iordanov, ministra Mediului.

În urma anchetei efectuate de „Moldsilva”, două persoane au fost sancţionate disciplinar, iar raportul urmează să fie transmis Ministerului Mediului.

Amintim că acum două săptămâni, premierul Dorin Recean le-a cerut responsabililor de la Ministerul Mediului să prezinte un raport despre livrările de lemne de la Moldsilva pentru ultimele şase luni.Solicitarea a venit după ce prim-ministrul a fost martor când o mașină plină cu lemne părăsea teritoriul rezervației „Plaiul Fagului”.
 
Eram în deplasare în teritoriu. Am trecut pe la Plaiul Fagului și acolo surpriză. Am văzut că o mașină plină cu lemne, care se numeau crengi. Și când m-am uitat în registre ea a fost vândută cu 500 de lei, a declarat Dorin Recean.
loading ...