ESTE ANUL CEREALELOR: Agricultorii optimiști speră la o recoltă record de floarea-soarelui. Care e adevărul?

08 sep 2021
Fermierii au dat startul recoltării culturii de floarea-soarelui și mulți dintre ei speră, ca și în cazul grâului, că vor aduna un volum record. Procesul a început cu două săptămâni mai târziu și prognozele diferă de la o zonă la alta.
 
Fermierul Mihail Munteanu din satul Lopățica, raionul Cahul este un agricultor cu renume în zona de Sud a țării. El are în gestiune peste 2 300 de ha de culturi de câmp și culturi multianuale. Contactat de AGROMEDIA, agricultorul ne-a spus: „Despre ce recoltă record la floarea-soarelui vorbim? Poate prin zona de Centru, însă aici, la noi, în satul Lopățica, de trei luni nu am avut precipitații și floarea pe jumătate este uscată, seacă. Mâine începem recoltatul și vom ști mai bine ce și cum.”
 
Și Ștefan Vlas, fermier de la Sărata-Galbenă, Hâncești are rezerve vizavi de record. „Ieri am început recoltarea, dar ne-am oprit că e umedă. Sperăm că va fi bună, dar colegii de la Sud se plâng, adună câte 2, 200 -2, 700 tone în medie la hectar. Sunt dezamagiți. Am sunat și la Cimișlia, pe fermierul Valentin Negru, mi-a spus că de pe un câmp au adunat 3, 5 tone, de pe altul și mai puțin. În două-trei zile vom fi mai siguri despre volumul recoltat. Anul trecut am adunat 600 kg/ha. În ceilalți an, recolta a fost de 2, 5 tone/ha, în acest an sperăm să recoltăm măcar câte 2, 700 – 3 tone. Ar fi o cantitate bună. În zona de Nord fermierii iau și 3, 5 tone, și 4, solul e mai bun”, ne-a spus agricultorul care cultivă floarea-soarelui pe o suprafață de 900 ha. Administratorul C.A.P „Agrosargal” mai  cultivă și porumb, pe o suprafață de 1 140 ha.
 
Experți: Uleiul nu se va ieftini
 
Pantelimon Borozan, specialist IF „Porumbeni, are alte prognoze. „Ne aşteptăm la o producţie destul de bună. Dacă anul trecut roada a fost în medie 500 de kg şi o tonă şi jumătate, depinde de tehnologie, anul acesta aşteptăm o roadă de 2, 5-3 tone la floarea-soarelui. Bobul l-am controlat, este destul de plin”, a spus el pentru trm.md.
 
Secretarul de stat al MAIA, Vasile Şarban, a declarat că recolta medie din acest an la floarea-soarelui va fi de cel puţin 22 de chintale la hectar, ceea ce va permite fermierilor să bată recordul din anul 2017, când aceasta a fost de 21 de chintale.
 
„Aşteptăm o recoltă de peste 856 000-857 000 de tone. Ca şi productivitate va fi în jur de 2,2 tone, dar aş vrea să vă spun că deja în unele gospodării a început recoltarea şi acolo au o productivitate de 2,9 tone la ha. Ne dăm bine seama că aceasta ţine de tehnologii, de soi şi nu va fi pe toată republica. Securitatea alimentară mai mult ca precis va fi asigurată din producţia autohtonă. Ceea ce ţine de preţuri, noi nu suntem o ţară care am putea să le dictăm”, spune secretarul de stat Vasile Şarban. 
 
Experţii susţin că, în ciuda unei recolte estimative înalte, preţurile la uleiul de floarea-soarelui nu vor scădea, ci, dimpotrivă, ar putea creşte la nivel local. „În ponderea lanţului valoric al creşterii producţiei de floarea-soarelui o mare importanță au preţul la materialul semincer, produsele de uz fitosanitar, fertilizanţii şi, nu în ultimul rând, combustibilul. Dacă în ţările UE toate acestea pe care le-am numit sunt subvenţionate de stat, la noi agricultorii nu primesc nici o compensaţie, nici la motorină, la combustibil plata sau reîntoarcerea accizelor plătite pentru consumul combustibilului”, a menționat expertul în agricultură Pintilie Pârvan pentru aceeași sursă.  
 
Amintim că în 2020 un litru de ulei de floarea-soarelui a costat în medie 30 de lei. În 2021, în ţara noastră, floarea-soarelui se întinde pe o suprafaţă de aproape 389 000 de hectare.
 
loading ...