MAI PUȚINE CIREȘE MOLDOVENEȘTI VOR FI EXPORTATE ÎN 2023. De ce? Vedeți AICI

29 jun 2023
Vom avea o recoltă mai mică de cireșe în acest an
Din cauza vremii răcoroase, a vântului și a precipitațiilor din perioada de polenizare, recolta de cireșe din acest an va fi mai mică decât cea de anul trecut (aproximativ 17 mii de tone), dar nu sub media pe cinci ani (aproximativ 12 mii de tone).
 
De asemenea, din cauza deficitului tot mai mare de forță de muncă și a creșterii treptate a salariilor lucrătorilor sezonieri, va fi problematică recoltarea fructelor. Anul trecut, conform estimărilor experților, aproximativ 10-15% din recolta de cireșe, în special în livezile vechi, a rămas pe copaci. Problemele legate de angajarea zilierilor au fost menționate de mulți agricultori încă de la începutul campaniei de recoltare din acest an.
 
Cireșe de calitate mai înaltă, în livezile din R. Moldova
În ultimii ani, calitatea cireșelor pe piața moldovenească a crescut. La sfârșitul lunii iunie, în piețe sunt semnificativ mai multe cireșe mari (26-30 mm) decât cireșe mici. Reprezentanții asociației Moldova Fruct susțin că această este o consecință directă a procesului de modernizare tehnologică în acest segment al pomiculturii. Dar, se pare, un rol important joacă și condițiile meteo relativ bune.
 
Cât costă cireșele moldovenești?
Prețul angro pentru cireșele mici este în jur de 20 lei/kg, dar loturile individuale pot fi vândute și cu 20-25% mai ieftin decât media predominantă. Prețurile cu ridicata la cireșele mari sunt, în medie, 27-28 lei/kg și semnificativ - cu 15-30% mai mari decât la fructele de calibru mic.
 
Unde sunt exportate cireșele moldovenești?
Oportunitățile de export pentru cireșele moldovenești sunt limitate nu de recolta relativ modestă, prognozată pentru 2023, ci de infrastructura insuficientă post-recoltare. În primul rând, fermierilor moldoveni le lipsesc echipamentele pentru răcirea de urgență a fructelor, precum și sortarea acestora. Din acest motiv, procesul de export de cireșe din Moldova, potrivit reprezentanților asociațiilor pomicole, „în iunie merge mai bine decât se aștepta, dar potențialul este departe de a fi epuizat”.
 
Este posibil ca, în ciuda problemelor legate de infrastructura post-recoltare, care nu au fost încă rezolvate, Moldova să aleagă integral sau în mare măsură cota europeană pentru exportul fără taxe vamale (3 mii tone). În acest moment, Moldova exportă cele mai bune cireșe în Germania, Belgia, Franța – în cantități relativ mici, dar, după cum spun comercianții, „la un preț bun”.

În plus, este foarte posibil ca, pe măsură ce campania de recoltare în masă a soiurilor târzii avansează, mai multe cireșele de calitate medie vor pleca către România, precum și regiunile de vest ale Ucrainei și CSI. Experții sugerează însă că, chiar și luând în considerare astfel de oportunități, exportul de cireșe moldovenești în acest an va fi mai mic decât în ​​2022 (puțin peste 13 mii de tone).

Sursa:  East Fruit
loading ...