R. MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE SĂ EXPORTE CIREȘE. Pe ce piețe?

13 jun 2023
Producătorii de cireșe din R. Moldova susțin că unii comercianți locali cumpără deja cireșe din soiuri timpurii și mijlocii pentru export. Primele tranzacții de vânzare-cumpărare nu sunt încă transparente, se cunosc puține detalii. Cu toate acestea, se vorbește despre primele livrări de probă pe piața rusă, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit
 
Prețurile de achiziție nu au fost încă anunțate. Dar, judecând după recenziile individuale ale producătorilor, prețurile de cumpărare pentru cireșe pentru export sunt acum cu 15-20% mai mici decât prețul cireșele din piață (27 lei/kg). În procesul de stabilire a prețurilor, comercianții încearcă să țină cont de riscurile logistice și financiare în creștere, atunci când exportă produse perisabile pe piețe atât de problematice precum Rusia și Belarus.
 
De asemenea, este posibil ca o anumită parte din export, în special de cireșe cu coacere medie și târzie, să fie redirecționate către piața UE, în primul rând, către România. Mai mult, condițiile meteo nefavorabile au dus la o scădere a recoltelor de cireșe în UE. Din acest motiv, se presupune o ofertă mică de cireșe europene pe piața din România.

Între timp, anul acesta, ca și în trecut, Moldova are acces la o cotă euro fără taxe pentru exportul de cireșe în mărime de 3.000 de tone. Iar pentru cireșele moldovenești calea pe piața din România este cu siguranță mai scurtă decât cea pe piața rusească.
 
Anul trecut, Moldova a exportat aproape 13.000 de tone de cireșe. Livrările pe piața UE s-au ridicat la aproximativ o mie de tone.
loading ...