EXPORTUL DE NUCI BATE PASUL PE LOC. Producătorii spun că prețurile sunt încă prea mici

01 nov 2022
Ținând cont de coacerea timpurie a nucilor din acest an, reprezentanții Uniunii Asociației Producătorilor de Nuci din Moldova au presupus că primele loturi mari de miez de nucă vor fi gata pentru livrări spre Uniunea Europeană cel târziu în a doua jumătate a lunii octombrie. Cu toate acestea, potrivit EastFruit, acest lucru nu s-a întâmplat.

Operatorii de piață notează că comercianții fac achiziții mici de miez de nucă din soiuri albe de la ferme specializate. Preturile la cerere nu sunt făcute publice, dar sunt cunoscute, și sunt destul de mari (pana la 110 lei/g, 5,7 dolari/kg). Cu toate acestea, potrivit cumpărătorilor:

Acestea sunt comenzi unice ale unui produs de nișă pentru un anumit utilizator final și nu ar trebui să fie folosite pentru a trage concluzii despre nivelul inițial al prețurilor de achiziție în masă - un miez de nucă nesortat de la persoane fizice, gospodării și alții vânzători la scară mică și medie.

Cu alte cuvinte, nu este încă clar cât de mult vor fi dispuși să plătească comercianții de export pentru miezul de nucă recoltat din gospodăriile agricole și din flora spontană (marginea traseului). Iar acest tip de miez încă mai reprezintă o pondere foarte mare în structura exporturilor moldovenești de nuci. În același timp, comercianții moldoveni susțin că:

Partenerii lor europeni-angrosişti, care aprovizionează supermarket-urile și întreprinderile de cofetărie încă nu sunt pregătiți să cumpere miez de nucă uscată cu mai mult de 5 euro/kg deja în UE.

În situația actuală, unii producători mari de nuci intenționează să încerce în viitorul apropiat să exporte în mod independent produse în ambalaje mici către comercianții europeni cu amănuntul.
 
loading ...