EXPORTUL DE NUCI: Decembrie este luna în care vor fi vânzări externe mai mari

28 nov 2023
În Moldova, de mai bine de o lună, prețurile medii angro la nucile în coajă și miezul de nucă se află la unul dintre cele mai înalte niveluri din ultimii cinci ani, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.

Prețurile se mențin înalte din cauza cererii mari pentru nucile în coajă din partea reprezentanților companiilor importatoare, în special turcești. La sfârșitul lunii noiembrie s-au revigorat și furnizorii de nuci moldovenești în țările UE. Până de curând, nu au existat livrări mari de acest produs pe piața UE, deoarece comercianții europeni așteptau un început activ al livrărilor de nuci americane din noua recoltă, dar probabil că sezonul nu a început așa cum se așteptau. Decembrie este luna în care vor fi vânzări externe mai impunătoare.
 
Piața este influențată în mare măsură de cumpărarea și vânzarea nucilor în coajă de înaltă calitate, cultivate în gospodării specializate. În special, prețurile de achiziție pentru nucile din soiurile franceze pot ajunge la 2,3 euro/kg, iar pentru "Chandler" - 2,8 euro/kg. Chiar și la nucile de diferite soiuri de la cumpărătorii intermediari, care colectează nuci în coajă de la persoane fizice în loturi mici, prețul mediu la sfârșitul lunii noiembrie nu scade sub 35 lei/kg (1,97 dolari/kg).
 
Totodată, niciunul dintre marii comercianți sau cultivatori de nuci nu dorește să se angajeze în operațiuni de decojire a nucilor, care necesită multă muncă și sânt costisitoare. Pe de altă parte, cumpărătorii europeni și turci nu sânt dispuși să crească semnificativ prețurile pentru miezul sortat de înaltă calitate. S-ar putea ca loturile de miez de nuci de calitate superioară să se scumpească în ajunul sărbătorilor de iarnă.
 
loading ...