EXPORTURILE MOLDOVENEȘTI PRIN UE - FĂRĂ AUTORIZAȚII DE TRANSPORT RUTIER

22 mar 2023
Operațiunile de transport prin Uniunea Europeană pentru exporturile moldovenești vor fi efectuate fără autorizații de transport rutier. Astfel, fiind oferită mai multă libertate de circulație transportatorilor.

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind transportul rutier de mărfuri, semnat pe 29 iunie 2022, la Lyon.

Inițial, Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023. La reuniunea Comitetului mixt RM-UE, desfășurată în decembrie 2022, Acordul a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024, cu posibilitatea de a fi extins prin consimțământul părților.

Semnarea Acordului a contribuit, pe parcursul anului 2022, la creșterea exporturilor spre țările UE. Astfel, întreprinderile care dețin întâietate în structura mărfurilor transportate (80,9%), au transportat 16,9 mil. tone de mărfuri, din care 4,5 mil. tone (26,8%) în trafic internațional, se arată în comunicatul emis de Guvern.
loading ...