FEMEILE ANTREPRENOARE DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI AU ÎNVĂȚAT CUM POT SĂ-ȘI DEZVOLTE AFACERILE DIN SECTORUL AGRICOL

15 apr 2022
Un grup de femei, antreprenoare în domeniul agriculturii din Republica Moldova și Transnistria au făcut schimb de experiență și au învățat cum să gestioneze corect o afacere. Acestea au participat la Conferința ”Dezvoltarea asociațiilor de femei ca instrument de obținere a stabilității socio-economice, cu participarea femeilor de pe ambele maluri”. Evenimentul a avut loc la Tiraspol și are drept scop susținerea și informarea antreprenoarelor din agricultură pentru ca acestea să-și dezvolte afacerile, prin utilizarea celor mai moderne instrumente și mecanisme. 

La deschiderea evenimentului, Aurelia Bondari, director executiv a Federației Agricultorilor din Republica Moldova a menționat că unul dintre principalele obiective ale proiectului este atât de a răspunde nevoilor și solicitărilor acestor femei.

Chiar dacă în societatea noastră de afaceri este perceput mai mult drept o activitate masculină, e timpul ca femeile să-și obțină partea lor. în această sferă. Să fie mai întârziat să decidă, să aibă curajul să riște și să lege cât mai multe noi conexiuni cu alte femei care deja au reușit să obțină rezultate, a menționat Aurelia Bondari.

În cele două zile de activitate, beneficiarele atelierului, femeile de pe ambele maluri ale Nistrului au participat atât la instruiri și lecții teoretice, cât și la vizite de studiu în teren și schimb de experiență. În prima zi a conferinței, acestea au aflat despre tehnologii noi de producție în legumicultură și de cultivare a pomușoarelor.

Totodată, experții FARM au venit și cu informații despre beneficiile cooperării în domeniul agricol, dar și posibilități de extindere a afacerilor, prin formarea clusterelor.

De asemenea, producătoarele agricole au participat la o sesiune de networking, unde au avut posibilitatea să împărtășească propriile istorii – reușite, eșecuri și provocări pe care le-au depășit.

În cadrul vizitelor de studiu în teren, antreprenoarele au făcut cunoștință cu o afacere din domeniul legumicol, entitate economică administrată de Elena Mizerniuc, apoi au mers la întreprinderea condusă de Larisa Colomîcenco – producătoare de pomușoare.
 
Iar la final de eveniment, participantele au ”gustat” din ospitalitatea casei-muzeu ”Casa Karaman”, o atracție turistică din Transnistria, care păstrează spiritul și tradițiile naționale.

Conferința a Avut loc în cadrul PROIECTULUI «Развитие потенциала в области поддержки и адвокаси (отстаивания интересов) организаций женского и молодежного предпринимательства в Приднестровье» (Dezvoltarea capacităților organizatiilor de femei și tineri din Transnistria”, implementat de Camera de comerț și Industrie din regiunea transnistreană, în parteneriat cu Asociația de Femei Antreprenoare din Transnistria și Federația Agricultorilor din Moldova, cu susținerea financiară a UNDP.
 
loading ...