FERMIERII DIN COSTEȘTI VOR SOLUȚII VERZI: Panouri solare, biogaz și baterii de stocare

08 jul 2025
Agricultorii din raionul Ialoveni au avut ocazia să discute direct cu miniștrii Energiei și ai Agriculturii despre soluții pentru eficientizarea consumului energetic și valorificarea surselor regenerabile. Întâlnirea de lucru, organizată luni în localitatea Costești, i-a avut în prim-plan pe Dorin Junghietu, ministrul Energiei, și Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Printre principalele subiecte s-a numărat accesul fermierilor la tarife mai avantajoase pentru energia electrică produsă din surse regenerabile, în special prin panouri fotovoltaice instalate pe halele de procesare sau depozitare a producției agricole.
 
Ministrul Dorin Junghietu a explicat că vechiul sistem de sprijin, „contorizarea netă”, nu a fost gândit ca un model de afacere, ci ca o formă de compensare a consumului de energie.
 
Unii consumatori și-au supradimensionat instalațiile, producând mai mult decât consumul propriu pentru a obține profit. Din acest motiv, în 2024 a fost introdus mecanismul de facturare netă, care include și plafoane individuale de achiziție a energiei din partea distribuitorilor, a precizat ministrul.
 
El a anunțat și o modificare recentă a reglementărilor, care permite prosumatorilor să aleagă între un plafon standard oferit de distribuitor sau un plafon calculat în funcție de consumul istoric, cum este cazul instalațiilor frigorifice din agricultură.
 
Dacă fermierii pot demonstra un anumit consum la instalațiile frigorifice, acesta va fi considerat plafon de achiziție pentru energia produsă, a adăugat ministrul.
 
Totodată, au fost extinse tehnologiile eligibile pentru sprijin de stat, fiind incluse instalațiile eoliene și cele pe biogaz, fapt care a stârnit un interes sporit în rândul producătorilor agricoli prezenți.
 
Un alt subiect de interes a fost stocarea energiei, având în vedere că producția fotovoltaică este intermitentă, în timp ce consumul – în special pentru refrigerare – este constant.
 
Soluția viabilă este instalarea bateriilor de stocare a energiei, care să permită utilizarea curentului produs ziua pe timpul nopții. În sectorul rezidențial, deja sunt oferite granturi prin programul Casa Verde, gestionat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, a mai menționat Dorin Junghietu.
 
Până la sfârșitul lunii mai 2025, prin mecanismul de facturare netă, în Republica Moldova au fost instalate centrale electrice fotovoltaice cu o putere totală de peste 42 MW.
 
Discuțiile au inclus și beneficiile utilizării instalațiilor pe biogaz, precum și măsurile de sprijin oferite de stat în acest sens, o direcție cu potențial pentru sectorul agroalimentar în tranziția spre energie sustenabilă.
 
loading ...