FERMIERII PLEACĂ DIN PMAN. Ce le-a promis V. Bolea?

27 jun 2023
După o săptămână, fermierii părăsesc Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au anunțat că suspendă protestele până pe 1 august. Decizia a fost luată după discuțiile purtate astăzi, 27 iunie, cu autoritățile la Guvern, transmite AGROMEDIA, cu referire la TV8.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a menționat că a fost identificată suma de 200 milioane de lei pentru subvenționarea agricultorilor, din cele 700 de milioane solicitate inițial.
 
Elaborăm rapid regulamentul în baza căruia vor fi distribuiți acești bani. Vor fi axați pentru agricultorii mici și micro în mare parte. Subvențiile vor fi achitate nu în bază de factură, ci în bază de hectare. Asta este tot ce poate face poporul Republicii Moldova, din toată sărăcia, pentru a ajuta agricultorii să treacă peste această situație complicată, a declarat Bolea pentru presă.
 
Fermierii spun că nu sunt mulțumiți de propunerea autorităților.
 
Noi nu suntem mulțumiți de ceea ce a propus domnul ministru. O săptămână cât am stat noi aici, era posibil de găsit mai multe mecanisme pentru a ajuta agricultorii. Discuția a fost aprinsă. Apoi noi am făcut un schimb de opinii. Noi am înaintat ministrului un ultimatum până la 1 august: să fie identificate surse suplimentare, să fie aduse 4 mii de tone de motorină din România, stabilirea unui moratoriu privind înghețarea penalităților și dobânzilor față de creditori, a menționat președintele Asociația Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Revendicările protestatarilor sunt în continuare: interzicerea importului pentru cerealele din Ucraina, exportul exclusiv al produselor moldovenești prin Portul de la Giurgiulești, alocarea unor compensații de cel puțin 3000 de lei la hectar, la producerea grâului, orzului și rapiței, achitarea datoriilor restante la subvențiile pentru anul 2022 și extinderea listei de beneficiari cărora le vor fi restituite plățile TVA în cont. Guvernul a răspuns doar la o parte din aceste cerințe, ceea ce i-a nemulțumit.
 
loading ...