FERMIERII RISCĂ SĂ FALIMENTEZE, DACĂ AUTORITĂȚILE NU VIN CU SOLUȚII. Se vor organiza proteste în teritoriu

23 aug 2022
Asociația Forța Fermierilor afirmă că, deși Ministerul Agriculturii a susținut public ideea declarării stării de urgență în agricultură, discuțiile nu s-au soldat cu un rezultat concret, simțindu-se o rezistență în acest plan din partea unor persoane din Guvern, transmite AGROMEDIA, cu referire la știri.md.

"Constatăm cu îngrijorare că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar. Seceta severă a compromis în proporții de 80-90% recolta de porumb și în proporții de 60-70% recolta de floarea-soarelui și sfeclă”, comunică Forța Fermierilor.

Printre problemele enumerate ar fi interdicția politică la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă, care a lovit dur în cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura.

Mai mult, potrivit sursei citate, excesul producției agricole din anul trecut în Ucraina, problemele cu logistica de export cu transportul rutier și blocajele frecvente la posturile vamale au influențat prețurile actuale pe piața internă la grâu, orz, rapiță și floarea-soarelui.

„La moment, mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, anul curent, costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite în ultima perioadă s-au majorat aproximativ de 3 ori.

În același timp, producătorii agricoli sunt presați cu multiple datorii față de bănci, furnizori de inputuri și de alți creditori. Totodată, din septembrie tradițional crește și povara fiscală asupra sectorului agrar", este indicat în comunicat.

În asemenea circumstanțe și fără intervenția promptă a statului, mulți fermieri mici și mijlocii din zonele rurale riscă să falimenteze în câteva luni, ceea ce ar duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

Forța Fermierilor, în cadrul dezbaterilor, a pus accent pe măsurile de sprijin, care pot fi aplicate imediat și care nu necesită alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat.

Totodată, Consiliul Asociației cere o întâlnire cu premierul Natalia Gavrilița pe parcursul săptămânii, iar la solicitarea mai multor agricultori, Forța Fermierilor pornește consultări în teritoriu în privința organizării unor proteste economice ale fermierilor.

FERMIERII RISCĂ SĂ FALIMENTEZE, DACĂ AUTORITĂȚILE NU VIN CU SOLUȚII. Se vor organiza proteste în teritoriu

FERMIERII RISCĂ SĂ FALIMENTEZE, DACĂ AUTORITĂȚILE NU VIN CU SOLUȚII

Se vor organiza proteste în teritoriu

FERMIERII RISCĂ SĂ FALIMENTEZE, DACĂ AUTORITĂȚILE NU VIN CU SOLUȚII. Se vor organiza proteste în teritoriu

loading ...