Citește și: DE CE ESTE NECESAR POTASIUL? Cum îl aplicăm în funcție de cultură?
Utilizarea fosforului din îngrăşăminte se face în funcţie de: – tipul de sol, reacţia soluslui; – textură,temperatură,umiditate; – conţinutul de calciu, oxizii şi hidroxizii de fier şi aluminiu ş.a..
Coeficientul de utilizare a fosforului are valori mari când starea de aprovizionare cu fosfor este mică, la o cantitate mică de fertilizanţi şi în prezenţa îngrăşămintelor cu azot.
De exemplu, la grâu şi porumb valorile coeficienţilor de utilizare a fosforului din îngrăşăminte sunt cuprinse între 5 şi 25%. La o doză de P40 valorile sunt cuprinse între 15 şi 18%, iar la P80 de 9-11%, iar la P120 de 5-8%.
Fosforul din îngrăşămintele aplicate care nu-i valorificat de către planta pentru care s-a făcut fertilizarea nu este pierdut şi va fi valorificat de planta care urmează în rotaţie.
Citește și: HUMATUL DE POTASIU CREȘTE FERTILITATEA SOLULUI. Cum se utilizează, AICI
Fertilizarea cu potasiu
Potasiul este necesar plantelor, acţiunea sa fiind legată de metabolismul glucidelor, are rol important în reacţiile enzimatice din plante, asigură reglarea regimului hidric din plante, conferă plantelor rezistenţă faţă de boli, dăunători, cădere, frângere ş.a.Din aceste considerente, potasiul este apreciat ca element primordial pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor. Aplicarea îngrăşămintelor cu potasiu se face diferenţiat în funcţie de tipul de sol, astfel:
- pe cernoziomuri, la un conţinut în sol de potasiu de 150-200 ppm nu se obţin sporuri de recoltă;
- pe solurile acide care au o cantitate mică de potasiu schimbabil este necesar; efectul îngrăşămintelor cu potasiu depinde de aprovizionarea plantelor cu azot şi fosfor şi de tamponarea efectelor secundare date de aciditate, prin folosirea amendamentelor;
- pe solurile salinizate cu conţinut ridicat de cloruri şi sulfaţi se recomandă folosirea îngrăşămintelor cu potasiu fără clor;
- solurile turboase sunt sărace în potasiu.