Acest patogen atacă frunzele, florile, chiar și scheletul, răspândindu-se foarte rapid dacă condițiile climatice sunt prielnice, ducând chiar și la uscarea pomului.
Simptomele focului bacterian
Focul bacterian atacă diferite părți ale pomului iar simptomele variază în funcție de zona afectată. Florile afectate par îmbibate în apă, se ofilesc și capătă nuanțe roșiatice sau brun închis. Agentul patogen se răspândește imediat în celelalte flori din grup și apoi se deplasează în jos în pinten. Pintenul atacat devine maroniu sau negru.
Atacul pe lăstar începe din vârf (apar ulcerații de culori diferite: brun, galben, roșu închis) și se mișcă rapid în jos, în porțiunile mai vechi ale ramurii. Vârful lăstarului afectat se îndoaie ca o cârjă și devine brun. Frunzele infectate devin maro și rămân atașate de ramurile moarte pe tot parcursul verii. Totodată, se poate observa un mucus bacterian pe zonele afectate, care va curge atunci când este cald și umed afară.
Pe fructe apar niște pete care se brunifică, după care se zbârcesc, se mumifică și rămân pe pom. Dacă atacul este agresiv, aceasta progresează în scheletul pomului prin lăstarii infectați și pinten, compromițând viața pomului.
Condiții de apariție ale bolii
Bacteria care produce focul bacterian se transmite de la un an la altul prin organele atacate care pot ierna pe pom. Bacteriile devin active în primăvara următoare, atunci când condițiile climatice sunt favorabile, afectând noile creșteri (lăstari).
Pe lângă acest lucru, factorii climatici pot favoriza apariția acestui agent patogen și anume: umiditatea, precipitațiile, vântul și temperaturile atmosferice între 10-30 grade C.
Condiții de răspândire
Focul bacterian se răspândește foarte repede de la un pom la altul. Cel mai frecvent fiind răspândit prin:
- uneltele cu care sunt realizate tăierile: lamele de la foarfec care nu sunt dezinfectate după fiecare taiere executată
- prin picăturile de apă de la ploaie sau de la udarea prin aspersie
- plantarea pomilor contaminați
- insecte (albine, musca, viespea, furnica, etc) și păsări. Albinele care transportă polenul dintr-o floare infectată la una sănătoasă, iar musca și furnica care sunt atrase de mucusul bacterian de pe organele afectate
- fructe vechi, mumificate, care sunt lăsate pe pom sau care cad pe pământ.
MĂSURI DE PREVENIRE
Pentru a preveni apariția focului bacterian trebuie să avem în vedere următoarele:
- dezinfectarea uneltelor cu care se realizează tăierile, cu o soluție de alcool etilic, clor sau alt dezinfectant
- utilizarea unui material săditor sănătos
- tăierea ramurilor afectate la o distanță de 30-35 cm și arderea acestora
- mucusul care se scurge din zonele afectate atrage diferite insecte, de aceea trebuie monitorizat și aplicat tratamente preventive, iar pentru albine trebuie evitat amplasarea stupilor în apropierea unei livezi afectate de această boală
- aplicarea după ploi a produselor pe bază de cupru.
La observarea primului simptom ale patogenului vă recomandăm aplicarea fungicid.
Sursa: marcoser.ro