FURTUNA I-A SMULS TOATĂ LIVADA DIN RĂDĂCINI. Pagube foarte mari la Edineț

26 jul 2023
Furtuna de noaptea trecută a lăsat în urmă pagube foarte mari în 13 localități din toată țara. Cele mai mari pierderi, însă, au fost raportate la Edineț și satele din împrejurime.
 
Munca grea de ani de zile și investiții foarte mari, distruse într-o noapte

Ianec Streletchi, fermier din satul Buzdugeni a rămas cu toată munca la pământ. Bărbatul a postat un video pe pagina sa de facebook în care se vede cum livada tânără de măr, plantată în sistem superintensiv, cu sistem de irigare instalat a fost toată distrusă. Vântul puternic a smuls pomii din rădăcină și i-a culcat la pământ. De asemenea, este distrus și pus la pământ sistemul de susținere a pomilor. 
 
Peste noapte, am rămas fără nimic. Totul absolut este distrus, spune Ianec Streletchi.
 
La fel, bărbatul a filmat și livada de cireș, pomii de câțiva ani deja, smulși din rădăcină și răsturnați. Din imagini se vede că este o livadă modernă, cu sistem de irigare și sistem de suport instalate, de asemenea, cu investiții mari.
 
Momente de groază au retrăit aseară locuitorii or. Edineț. 10 minute cu rafale puternice de vânt au scos acoperișurile de pe blocuri. Au rupt copaci, iar alții au fost scoși cu rădăcini, scrie Piotr Guțu, locuitor al orașului Edineț.

Din postările locuitorilor din Orașul Edineț și declarațiile făcute de Poliția Moldovei și Moldelectrica, furtuna a smuls din rădăcină copaci mari, piloni de electricitate, stații de așteptare, panouri de publicitate, care s-au prăbușit peste case de locuit, blocuri multietajate, mașini, lăsând în urmă distrugeri mari.
 
În urma intemperiilor din centrul și nordul țării, în mod special în raionul Edineț, Î.S. Moldelectrica  anunță că infrastructura fizică a rețelelor de înaltă tensiune a avut de suferit. Furtunile violente, vijeliile și căderile masive de precipitații au provocat daune a infrastructurii Moldelectrcia, generând o serie de deconectări.
La moment, doua echipe de intervenție sunt antrenate în reconectarea consumatorilor la energie electrica. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și oferim asigurări că în cel mai scurt timp consumatorii din zona de Nord-Vest vor fi reconectați la energia electrică, scrie Moldelectrica.
loading ...