GUNOIUL DE GRAJD – 10 AVANTAJE ALE UTILIZĂRII ACESTUIA ÎN CÂMP SAU GRĂDINĂ

13 oct 2022
Gunoiul de grajd este o resursă valoroasă din punct de vedere ecologic, deoarece conține substanțe nutritive precum azotul, fosforul și potasiul. Acești nutrienți ajută la stimularea creșterii plantelor și legumelor în ferme și gradină. Pe lângă adăugarea de nutrienți în sol, materia organică din gunoi de grajd ajută solul să rețină umiditatea, permite un schimb mai bun de gaze și adaugă microbi benefici.

Gunoiul de grajd conține cinci componente principale, toate având aplicații utile într-o serie de industrii.

Nutrienți. În primul rând azot, fosfor și potasiu. Acestea pot fi folosite în compost sau îngrășăminte pentru a îmbunătăți calitatea solului. Acești nutrienți pot fi, de asemenea convertite prin procese de biomasă în amendamentele solului și hrana animalelor.

Materie organică. Acești compuși care conțin carbon ajută la îmbunătățirea structurii solului și a capacității acestuia de a reține apa. Adăugarea de carbon din gunoi de grajd în sol poate ajuta, de asemenea, la reducerea carbonul atmosferic. Solul cu un procent mai mare de materie organică ajută la îmbunătățirea randamentului culturilor și este, de asemenea, mai rezistent la eroziune atât de la vânt, cât și de la apă. Materia organică crește, de asemenea, schimbul de gaze și adaugă microbi benefici în sol.

Solide. Gunoiul de grajd proaspăt are un conținut ridicat de apă și odată ce acesta este îndepărtat, porțiunea de gunoi de grajd solid poate fi reutilizată ca material de așternut pentru animalele de fermă.

Energie. Energia din gunoi de grajd poate fi folosită pentru a genera biogaz, combustibili bio-ulei și gaz de sinteză.

Fibră. Gunoiul de grajd conține multe fibre, atât din alimente nedigerate, cât și din materiale de pat. Fibrele de gunoi de grajd pot fi folosite pentru a crea produse precum ghivece de pornire pentru semințe și materiale de construcție.

Iată care sunt principalele avantaje ale gunoiului de grajd aplicat pe sol:
  1. În gunoiul de grajd se găsesc toate elementele necesare plantelor agricole, macro şi microelemente, dar şi biostimulatori.
  2. Gunoiul de grajd este un îngrăşământ universal care dă rezultate bune, prin creşterea recoltelor la toate plantele de cultură şi la îmbunătăţirea însuşirilor pe toate tipurile de sol.
  3. Gunoiul de grajd se aplică cu precădere pe solurile mai sărace, cu scopul de a creşte conţinutul în humus, principalul factor de creştere a fertilităţii solului.
  4. Gunoiul de grajd este indicat pe solurile cu structură degradată sau fără structură cu scopul de a reface structura solului, atât de importantă în procesul de creştere şi dezvoltare a plantelor.
  5. Este indicat, în special, pe solurile grele, reci, argiloase, contribuind la afânarea acestora şi la îmbunătăţirea regimului aero-hidric, termic şi de nutriţie.
  6. Aplicat pe solurile uşoare, nisipoase contribuie la îmbunătăţirea însuşirilor acestora şi, în primul rând, la creşterea capacităţii de a reţine apa.
  7. Procesele de descompunere şi mineralizare în gunoiul de grajd se desfăşoară lent, cu eliberarea treptată a elementelor nutritive pe întreaga perioadă de vegetaţie a plantelor.
  8. Prezenţa gunoiului de grajd în sol contribuie la îmbunătăţirea însuşirilor fizice, chimice şi biologice ale solului, asigurând o bună înmagazinare şi conservare a apei în sol. Experimental s-a dovedit că materia organică are capacitatea de a înmagazina cu 20% mai multă apă iar humusul, de 4-5 ori mai multă apă!
  9. Gunoiul de grajd are acţiune favorabilă asupra activităţii biologice prin stimularea şi intensificarea microoraganismelor din sol.
  10. Administrarea gunoiului de grajd pe o parcelă asigură creşterea fertilităţii prin faptul că poate elibera substanţele nutritive pe parcursul a 2-4 ani, astfel:
  • în anul I se foloseşte 20-25% din azot, 30-35% din fosfor şi 65% din potasiu
  • diferenţa se foloseşte în anul II, anul III şi chiar în anul IV
Interesant! ÎNGRĂŞĂMÂNT ORGANIC DIN LÂNĂ

În zona Sibiului, la Şura Mică, România, doi întreprinzători au înfiinţat firma şi brandul "Naked Sheep" care produce granule (peleţi) din lână, cu dimensiunea de 5 mm, preponderent din lâna miţă de la miei, folosite în agricultură şi silvicultură ca îngrăşământ organic.

Surse:
revista-ferma.ro
lamiradacritica.com
loading ...