ÎN LUNA IANUARIE A ACESTUI AN AU FOST EXPORTATE CIRCA 26 DE MII DE TONE DE MERE. Unde, aflați AICI

04 feb 2022
În luna ianuarie a acestui an, din Republicii Moldova au fost exportate circa 26 de mii de tone de mere. Cantitatea s-a apropiat de limita inferioară a volumului exporturilor moldovenești de mere în „perioada pre-pandemică” 2018-2020, când Republica Moldova a livrat între 27-35 de mii de tone, arată datele East Fruit.

Din cantitatea totală, aproximativ 24 de mii de tone de mere din Moldova au fost livrate Rusiei. Este pentru prima dată în ultimii ani când ponderea pieței ruse la exportul de mere moldovenești în prima lună a anului a fost mai mică de 95%.

În decembrie, Moldova a exportat mere în mai multe țări, cu volume cuprinse între 40 de tone (EAU) și câteva sute de tone (Belarus, Kazahstan).
Potrivit comercianților, „cererea de mere moldovenești în Rusia în luna ianuarie a fost relativ stabilă, dar nivelul prețurilor pentru achiziționarea acestora a scăzut”. Conform estimărilor acestora, ponderea principală a merelor (mere roșii de calitate medie și înaltă) a fost asigurată la un preț de 5,5-7,5 lei pentru un kilogram.

Reprezentanții asociațiilor de producători agricoli speră ca volumul exporturilor de mere din februarie să nu scadă față de luna precedentă (cum s-a întâmplat de obicei în februarie 2018-2020). Potrivit estimărilor lor, cel puțin 150 de mii de tone de mere din recolta de anul trecut au rămas în frigidere.

sursa: agora.md
loading ...