DECIS! Încă un an fără taxe vamale la exportul produselor moldovenești în UE

11 jul 2023
Cireșele, prunele, strugurii de masă, merele, tomatele, usturoiul și sucul de struguri vor putea fi comercializate pe piețele Uniunii Europene încă un an, fără achitarea taxelor vamale. În acest sens, Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European a votat, astăzi, prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Tocmai am votat cu largă majoritate în plenul Parlamentului European - 577 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" și 18 abțineri - regulamentul care prelungește cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană.

Prin votul de astăzi, ne asigurăm că această nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan pe pagina sa de facebook.

Amintim că produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Astfel, în 2022, a fost luată hotărârea la nivel european de a suspenda taxele de import la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Vrem să oferim cât mai mult acces Republicii Moldova pe piața europeană, în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al țării. 

Trebuie să continuăm să oferim cât mai mult acces produselor moldovenești în Europa. UE este cea mai mare piață internă din lume. Ca atare, accesul liber al produselor moldovenești nu are niciun impact negativ asupra pieței UE, dar aduce un mare beneficiu producătorilor din Republica Moldova, a menționat Siegfried Mureșan.

Mai mult, europarlamentarul susține că trebuie luată o decizie în privința liberalizării permanente a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor și cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți.

Accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an. Exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.
loading ...