INCENDIU ÎN COMUNA STĂUCENI: Peste 90 ha de vegetație au ars

30 aug 2023
Incendiu în comuna Stăuceni. Ieri, 29 august, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost alertați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu de vegetație care a cuprins o suprafață extinsă de teren în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău.
 
Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:30. La fața locului au fost trimise 4 echipe de salvatori și pompieri. Intervenția pompierilor a durat mai multe ore, care au luptat cu flăcările pentru localizarea și lichidarea arderii. În urma incendiului nu au fost raportate victime. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.
 
Prin intermediul unei postări pe profilul de Facebook, primarul comunei Stăuceni, Alexandru Vornicu, a îndemnat locuitorii din Stăuceni să se implice în acțiunile de stingere a focului. Potrivit edilului, incendiul a fost lichidat, peste 90 ha de vegetație au ars.
 
Mulțumesc mult locatarilor implicați și pompierilor. Împreună, cot la cot, am reușit să stingem incediul de proporții a câmpurilor de vegetație din extravilanul localității. Conform estimărilor pompierilor au ars aproximativ 90 ha de vegetație, a comunicat Alexandru Vornicu pe aceeași rețea de socializare.
 


Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 30 august – 14 septembrie, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural. Doar în ultimele 24 de ore, salvatorii și pompierii au lichidat 84 focare de ardere.
 
În acest context, angajații IGSU îndeamnă populația să țină cont de regulile antiincendiare și să evite utilizarea focului deschis în câmpuri deschise. În condiții de temperaturi caniculare, umiditate redusă și vânt, orice scânteie poate genera incendii de proporții. În situații de risc oamenii sunt îndemnați să sune de urgență Serviciul 112.
 
Recomandări pompierii:
  • Evitați utilizarea focului deschis pe terenuri acoperite de vegetație uscată, în preajma spațiilor forestiere, dar și locurilor de agrement.
  • Acordați o atenție sporită copiilor, pentru a evita jocul acestora cu focul și respectiv izbucnirea unor situații excepționale.
loading ...