PRODUCĂTORII MOLDOVENI DE PRUNE IMPLEMENTEAZĂ STANDARDE INTERNAȚIONALE ȘI ÎȘI CERTIFICĂ PROCESELE DE PRODUCERE

07 sep 2023
În acest an, conform estimărilor, recolta de prune în Republica Moldova va fi de 85.000 de tone, marcând o revenire la normal după recolta de anul trecut, afectată de secetă. Din această recoltă, 70.000 de tone urmează a fi exportate.
 
Un început puternic al sezonului este evident, deoarece în lunile iulie-august deja au fost exportate circa 17 mii de tone de prune, comparativ cu circa 10,9 mii tone de prune exportate în perioada similară a anului 2022. Circa 11,340 tone de prune din recolta anului curent deja au fost exportate pe piețele UE, precum Germania, Austria și Croația, dar și în Marea Britanie, în situația în care în aceeași perioadă a anului 2022 pe piețele UE și Marea Britanie au fost exportate 6,442 tone.

Cele mai exportate soiuri de prune din Moldova sunt Stanley, President și Cacanska Rana, cunoscute pentru aromele și calitățile lor gustative.
 
Investițiile în calitatea fructelor, respectarea standardelor internaționale, dar și asistența partenerilor de dezvoltare au stimulat exporturile de prune produse în Moldova. Doar în anul trecut, peste 50% din livrări au fost în țările UE.

Pentru a fi competitivi pe piețele UE, producătorii moldoveni de prune implementează standarde internaționale și își certifică procesele de producere și post-recoltă conform standardelor GlobalG.A.P./GRASP și SMETA. Totodată, pentru a susține eforturile Republicii Moldova de valorificare a noilor piețe de export, UE a prelungit în luna iulie cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile pentru strugurii de masă, mere, cireșe, prune, roșii, usturoi și suc de struguri.
 
USAID, prin intermediul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, promovează exportul produselor agricole moldovenești pe piețele occidentale, accelerează adoptarea soiurilor noi și tehnologiilor avansate de producere și post-recoltă și implementarea standardelor internaționale pentru a spori competitivitatea sectorului agricol, contribui la crearea locurilor de muncă și extinde geografia exporturilor.
 
loading ...