LA CĂUȘENI, SE SCOT ȚEVILE DE LA SISTEMUL CENTRALIZAT DE IRIGARE. Sergiu Stefanco: „Era nevoie doar de pompe, de adus apa din Nistru lângă câmp”

16 dec 2022
Raionul Căușeni este unul din cele mai afectate de seceta pedologică din acest an și nu doar, 3 din ultimii 4 ani, în satele raionului a fost lipsă acută de precipitații. În prezent, gradul de umiditate din sol este sub nivel, iar în unele localități culturile de toamnă abia au început să încolțească.

De cealaltă parte, sistemul centralizat de irigare este unul vechi, nefuncțional de foarte mult timp. Deși evenimentele din ultimii ani ar fi trebuit să fie un imbold pentru restaurarea și punerea în funcțiune a acestuia, se pare că se întâmplă contrariul.

Sergiu Stefanco, fermier din satul Ucrainca, raionul Căușeni povestește că țevile care alimentau bazinul de alimentare cu apă din Nistru sunt scoase și luate de oameni necunoscuți. Asta deși ele sunt în stare bună, funcționale.

M-am apropiat astăzi la fața locului, dar persoanele nu au vrut să se prezinte, și-au strâns tot și au plecat, au rămas doar câțiva muncitori. Dar, se vede că lucrările au fost coordonate cu primarul. Nu poți să sapi în centrul satului fără ca primarul să știe. În imediata apropiere a bazinului de acumulare de unde se scot țevile sunt terenuri agricole care au nevoie de irigare.

Noi vorbim foarte des despre aceste sisteme de irigare. Astăzi am avut o întâlnire cu domnul ministru al agriculturii la Căușeni și l-am invitat să meargă cu noi la fața locului să vadă problema, dar, probabil a avut alte activități mai importante.

Domnul Bolea ne-a ținut lecții. De asemenea, domnul Trubcă, președintele Comisiei Agricultură, în cadrul unei întâlniri cu fermierii, a dat o replică foarte dură precum că toate problemele ce țin de sistemele de irigare au fost rezolvate. Dar, iată, la fața locului putem constata contrariul.

Țevile sunt bune, eu nu înțeleg de ce se distruge ce este construit deja, dacă se poate de reabilitat cu niște bani mai puțini. Dacă țevile sunt, era nevoie doar de instalat niște pompe, de pompat apa din Nistru și să aibă agricultorii apa lângă câmp. Noi am mai făcut o sesizare în anul 2020, când la Ștefan Vodă se scoteau țevile, s-au oprit pe moment, dar acum, într-un sat mai la periferie, situația se continue, a declarat, pentru AGROMEDIA, Sergiu Stefanco.

Anul acesta a fost unul extrem de dificil pentru fermierii din Căușeni unde o bună parte a recoltei de porumb a fost compromisă, iar cea de cereale – în cantități foarte mici. Nivelul umidității din sol, în unele localități este în continuare unul foarte mic, motiv din care au de suferit culturile semănate în toamnă.

Sunt localități în raionul Căușeni unde, din iunie, până în prezent, am avut nivelul de precipitații de 55 mm, comparativ cu raionul Criuleni, unde din septembrie, până în prezent, este peste 250 mm. Deci, cu așa nivel de precipitații, zona Căușeni este încă în stare de urgență. Noi nu putem garanta recolte normale pentru anul viitor, nu mai vorbim de roade bogate. În zonele cu precipitații culturile au răsărit, dar în satul Ucrainca, grâul a stat uscat, abia acum a încolțit și încearcă să răsară.

Nu sunt eu cel mai sărac fermier, dar consider că fără agricultură și anume, fermierii mici și mijlocii noi nu vom avea sate. Agricultura este viața la sate și singura soluție pentru a reînvia satele și să putem rezista economic, mai spune Sergiu Stefanco.
 
loading ...