LA FĂLEȘTI, ACTIVEAZĂ PRIMA SERĂ HIDROPONICĂ DIN ȚARĂ. Antreprenorul a implementat cel mai bun proiect în domeniul energiei solare fotovoltaice

19 mai 2022
Compania Polimer Gaz Conducte SRL din localitatea Făleștii Noi, specializată în cultivarea legumelor în sistem hidroponic este prima de acest fel din țara noastră.

La sera hidroponică din Fălești, sistemul de încălzire este combinat, fiind utilizată biomasa, pompa geotermală, panourile fotovoltaice și în caz de necesitate, centrala de gaze naturale.

Cu 7 ani în urmă, pentru a micșora prețul producției, proprietarul exploatației a amplasat pe teritoriu un parc fotovoltaic. Astfel, au fost instalate 320 de panouri solare, datorită cărora reușește să facă economii la consumul de gaze naturale de peste 51 000 m3 anual. Astfel, la sera hidroponică de la Făleștii, a fost implementat cel mai bun proiect în domeniul energiei solare fotovoltaice de la noi.

Hidroponia este o metodă de creștere a plantelor fără a utiliza solul. Printre principalele avantaje ale sistemului se numără productivitatea  sporită și posibilitatea de a menține sub control toate procesele. 

Majoritatea acestora sunt automatizate, fapt ce permite utilizarea unui număr redus de resurse umane.

Astăzi, antreprenorul Pavel Țurcanu a fost vizitat de ministrul agriculturii. Bărbatul a povestit despre etapele de dezvoltare, problemele cu care se confruntă, posibilitățile de implementare a tehnologiilor performante în  agricultură, precum și despre impactul investițiilor în sector, despre necesitatea asigurării continuității metodei hidroponice în alte domenii, susținerii sectorului din partea statului.

Viorel Gherciu a menționat că prezența investițiilor agricole în localitățile rurale este una importantă pentru dezvoltarea economică, fapt pentru care Guvernul va susține și în continuare dezvoltarea satelor moldovenești.

Apreciem inițiativa și dorința oamenilor de a investi în agricultura  performantă, care asigură producție competitivă. Cultivarea legumelor la standarde eco și folosirea energiei regenerabile este viitorul acestui sector. În prezent, suntem orientați spre identificarea noilor piețe, am setat ca priorități să creștem investițiile în agricultură, să facilităm dezvoltarea ramurilor cu valoare adăugată, a unor noi oportunități de susținere a sectorului agricol, să asigurăm crearea celor mai bune premise pentru dezvoltarea agriculturii cu valoare adăugată, a spus ministrul.

LA FĂLEȘTI, ACTIVEAZĂ PRIMA SERĂ HIDROPONICĂ DIN ȚARĂ. Antreprenorul a implementat cel mai bun proiect în domeniul energiei solare fotovoltaice

LA FĂLEȘTI, ACTIVEAZĂ PRIMA SERĂ HIDROPONICĂ DIN ȚARĂ

Antreprenorul a implementat cel mai bun proiect în domeniul energiei solare fotovoltaice

LA FĂLEȘTI, ACTIVEAZĂ PRIMA SERĂ HIDROPONICĂ DIN ȚARĂ. Antreprenorul a implementat cel mai bun proiect în domeniul energiei solare fotovoltaice

loading ...