LA TARACLIA, ROADĂ DUBLĂ FAȚĂ DE ANUL TRECUT

08 jun 2023
Agricultorii din raionul Taraclia preconizează că vor strânge roadă dublă în comparație cu anul trecut. Potrivit autorităților publice locale, în jur de 70% din suprafețele însămânțate cu culturi de câmp, sunt în stare satisfăcătoare și foarte bună. Acest lucru a fost menționat, astăzi, în cadrul vizitei de lucru întreprinse de secretarul de stat al MAIA, Iurie Scripnic, în raionul Taraclia.

Oficialul a avut discuții cu autoritățile locale și cu agenții economici din complexul agroindustrial. Preponderent, au fost vizate teme legate de formarea prețurilor la produsele agricole, prognozele privind evoluția prețurilor pentru cereale, mecanismele de subvenționare, perspectivele de dezvoltare a zootehniei ș.a.

Cu referire la sectorul zootehnic, oficialul a menționat că subvențiile per cap de animal au fost păstrate și în acest an. Suplimentar, vor fi acordate subvenții per kilogramul de lapte, în baza facturilor fiscale.

În scopul reducerii prețului de producție, a fost pregătit un set de măsuri. Va fi rambursată acciza la motorină utilizată în activitățile agricole și vom subvenționa costul produselor de uz fitosanitar și fertilizanților. Mai nou, în această săptămână am semnat un proiect de finanțare în valoare de 55 milioane USD. Banii vor fi investiți în mare parte în sectorul zootehnic și în reabilitarea sistemelor de irigații, a comunicat oficialul.

În anul 2022, fermierii din raion au depus peste 220 cereri pentru accesarea subvențiilor. Până în prezent, au fost autorizate mai mult de 50% din cereri, fiind debursate pe conturile agricultorilor circa 25 de milioane de lei.
loading ...