În context, miniștrii Agriculturii, au convenit asupra importanței Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene (PAC) în procesul de dezvoltare pentru țările UE, precum și pentru Albania. Reuniunea de la Tirana, a fost un prilej oportun pentru ministrul Viorel GHERCIU de a face schimb de opinii cu miniștrii Agriculturii prezenți la eveniment. De asemenea, s-a discutat despre suportul UE privind posibilitatea devenirii membru al SWG a Republicii Moldova.
„Pentru Republica Moldova este foarte important să ia parte la evenimente ce consolidează cooperarea regională a Europei de Sud-Est. Avem aceeași misiune, să acționăm împreună într-un spirit de prietenie și bună vecinătate, să consolidăm cooperarea multilaterală între ministerele pe care le conducem. Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat angajamentul de a împărtăși valorile europene pentru realizarea procesului de integrare europeană. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a întreprins acțiuni concrete pentru adoptarea treptată a legislației europene și pentru continuarea implementării Acordului de Asociere dintre Moldova și UE, care este o prioritate pentru noi. Reuniunea de astăzi este un instrument eficient de monitorizare a progreselor din țările din regiune, dar și a provocărilor din domeniile agriculturii și dezvoltării rurale în implementarea Acordului de Asociere și a angajamentelor față de Uniunea Europeană. În prezent, MAIA a finalizat primul proiect al Strategiei Naționale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru perioada 2022-2027, care încadrează obiectivele/prioritățile politicii agricole comune a Uniunii Europene. Ne-am propus ca proiectul final al Strategiei să fie aprobat până la sfârșitul lunii decembrie 2021. În acest sens, suntem recunoscători Uniunii Europene că a susținut ministerul prin proiectul Twinning „Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și securitate alimentară în Republica Moldova”, la procesul de elaborare a noii Strategii Naționale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (2022-2027), document ce va fi aliniat la obiectivele și prioritățile Politicii Agricole Comune(PAC) a UE”, a subliniat ministrul.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Albaniei, Frida KRIFKA, a informat participanții, despre obiectivele țării sale pentru Președinție pe parcursul anului 2022.
„Guvernul Albaniei va stabili priorități pentru realizarea Agendei Verzi, prin cooperarea regională și europeană, transfrontalieră și includerii atât a tinerilor, cât și a femeilor în antreprenoriat. Un rol important în dezvoltarea agriculturii și mediului rural pe viitor îl constituie aplicarea tehnologiilor performante, lucru comun pentru toate țările”, a menționat Frida KRIFCA.
Statele participante la eveniment au reiterat determinarea de a consolida cooperarea regională în domeniile aferente agriculturii în vederea extinderii comerțului regional și schimbului de mărfuri. De asemenea, au confirmat angajamentul de a implementa prevederile Declarației adoptate privind Agenda Verde pentru Balcanii de Vest la Sofia 2020 și a Planului de acțiune, stipulat în Declarația de la Brdo, octombrie 2021.
Totodată, în cadrul vizitei oficiale în Albania, Viorel GHERICU a avut întâlnire cu omologul său din Muntenegru, cu reprezentantul Comisiei Europene DG AGRI, cu exponenți ai Guvernului Federal German, ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și ai Consiliului de Cooperare Regională (RCC).